Zseniális megoldás a bolygónk egyik problémájára

A Yale Egyetem biokémia- és molekuláris biológia tanszékének diákjai szakmai gyakorlatukon jártak Amazónia őserdeiben, és az egyik diáklány, Pria Anand gondolt egy merészet. Most már biztos, hogy világra szóló találmány lesz belőle.

2011. augusztus 10., 19:11

Pria ugyanis arra gondolt, hogy mi lenne, ha műanyagok környezetében vizsgálná a három évvel korábban Ecuadorban gyűjtött endofit szervezeteket. Ezek az endofit szervezetek baktériumok vagy gombák, amelyek életüket vagy legalábbis egy részét a növényi szövetekben töltik el, de úgy, hogy nem tesznek kárt bennük. Miután megszerezte a doktori fokozatot, Anand évfolyamtársai folytatták a kísérletet, és Jeffrey Huang azt vizsgálta, hogy a megtalált gombák képesek-e reakcióba lépni a műanyagokkal, nevezetesen megbontani a kémiai kötéseket - írta a

Magyar Nemzeta BBC-re hivatkozva.

Jonathan Russell pedig azt a feladatot vállalta magára, hogy megkeresi a poliuretánok lebontásához leghatásosabb enzimeket. A poliuretánokat használják fel a leginkább a szintetikus rostok feldolgozásához, elektronikus eszközökhöz vagy a hőszigetelő habszivacshoz. Russell a vizsgálatok közben egyszer csak felfedezte, hogy eltűnt az egyik Petri-csésze, amit az egyes tenyészetekhez használnak. Az egyik gomba, a Pestalotiopsis microspora lebontotta a műanyagot. Viszont egyelőre csak ez az egy gomba képes rá és csak részben, valamint csak oxigén nélkül, ami feltétlenül fontos a leendő hulladékok szempontjából.

Kaury Lucera, a tanszék tanára elégedetten állapította meg, hogy milyen csodálatos eredményt érnek el a diákok, ha találékonyságot kérnek tőlük. A műanyagok lebontása mindig is sok fejtörést okozott a tudománynak. A bevásárlók csak rövid ideig használják a műanyag zacskókat vagy szatyrokat, de évszázadokig tart, amíg maguktól lebomlanak. És ha a tengerbe kerülnek, akkor gyakran madarak gyomrában végzik, amitől azok természetesen elpusztulnak. Russell figyelmeztette a sajtót, hogy a felfedezés még nem az egyedüli üdvözítő megoldás, hanem csak egy apró lépés. A hallgatók másik csoportja most már azokat a gombákat vizsgálja, amelyek a jóval nehezebben lebontható műanyagokat, például a polisztrirolt képesek lebontani.

A kutatást a Howard Hughes Orvosi Intézet fedezte, és eredményei elolvashatók az Applied and Environmental Microbiology című szakfolyóiratban.

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.