Nagyon figyeljen, ha erről a számról kap SMS-t, akár a pénzét is ellophatják

A csalók most egy jól bevált módszerrel próbálkoznak, ha ilyen SMS-t kap, fokozottan figyeljen!

2024. október 14., 14:14

Szerző:

A csalók nem pihentek az utóbbi időben, és újabbnál újabb módszerekkel próbálják átverni a gyanútlan felhasználókat. Az egyik legnépszerűbb módszer az, hogy SMS-t küldenek. Most ismét elkezdték ezeket a megtévesztő üzeneteket kiküldeni – olvasható a Pénzcentrum cikkében.

Ismét adathalász SMS-eket küldenek a csalók

Az elmúlt hónapokban megszaporodott az adathalász SMS-ek száma, és talán már nincs olyan ember, aki ne kapott volna gyanús üzenetet. Ezeket az üzeneteket korábban viszonylag könnyű volt felismerni, hiszen az esetek többségében külföldi telefonszámról érkeztek, mostanában azonban magyar számról is jönnek, ennek köszönhetően sokkal nehezebb őket azonosítani, mint korábban.

A SMS-eket a csalók tudatosan küldik ki, a céljuk, hogy az emberek a linkre kattintva megadják a személyes adataikat, például a bankkártya-adataikat vagy a bankszámlájukhoz tartozó biztonsági kódokat. Az így megszervezett információkat felhasználva a csalók könnyedén pénzt csalhatnak ki az áldozataikból.

A módszer szinte mindig ugyanaz: a felhasználó rákattint az üzenetben szereplő linkre, majd ott megadja az adatait, így a csalók áldozatává válik. A hamis weboldalak sokszor nagyon hasonlítanak az eredeti oldalakra, éppen ezért sokaknak fel sem tűnnek a különbségek. Sok esetben csak a link lehet árulkodó.

A Pénzcentrum cikke szerint azonban nehezebb leleplezni a csalókat, mivel folyamatosan trükköznek, hogy megtévesszék az embereket. Korábban a Magyar Posta nevében kiküldött üzenetek németországi telefonszámokról érkeztek, az utóbbi időszakban azonban magyarországi, 30-as számról küldték őket ki, ezzel még több embert megtévesztve.

Ezekre a jelekre érdemes figyelni

Az utóbbi időszakban több internetes csalás is volt, a Magyar Posta mellett a Yettel és a DPD nevében is megpróbáltak pénz kicsalni az emberektől. Bár sokszor nagyon megtévesztőek az üzenetek, van pár dolog, amire ajánlatos odafigyelni. Korábban a Rendőrség nevében is kaptak sokan szöveges üzenetet, ezután a police.hu oldalán megjelent egy rövid összefoglaló, amiből mindenki tájékozódhat, és könnyebben leleplezheti az esetleges csalásokat.

A legtöbbször a feladó telefonszáma lehet árulkodó, mivel sok esetben nem magyar számról érkezik az üzenet. Ha azonban igen, akkor ajánlott az üzenetben lévő linket megvizsgálni, esetleg rákeresni az adott intézmény telefonszámára vagy a szolgáltató nevére az interneten. Sok esetben a link nagyon hasonló, mint a weboldal eredeti címe, de mindig van egy apró eltérés.

A szöveges üzenetek sok esetben tartalmaznak különféle nyelvtani hibákat vagy hibás magyarsággal íródtak. A linkre azonban nem szabad rákattintani, mivel előfordulhat, hogy ezzel a gyanútlan kattintással rosszindulatú programot telepít a készülékre. A police.hu honlapon további tippeket és tanácsokat olvashat, amelyekkel megelőzheti, hogy a csalók áldozatává váljon.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock) 

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.