Az orvos szerint ezért nem ajánlott kávét inni ébredés után

Nem kell lemondani a reggeli kávé öröméről, csak be kell tartani néhány fontos szabályt az egészségünk érdekében.

2025. július 15., 14:29

Szerző:

Mi történik, ha reggel, üres gyomorral az első, ami lecsúszik a torkunkon egy csésze kávé? Többen esküsznek rá, de egyre több kutatás bizonyítja, hogy hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet ez a szokás.

A Vogue cikke szerint a korai kávézás fokozhatja a gyomorsavtermelést, irritálhatja a gyomor-nyálkahártyát, és gyomorégést vagy refluxot okozhat, különösen azoknál, akik hajlamosak erre. A Harvard Health nevű szakportál is azt hangsúlyozza, hogy akár vércukoringadozást, rossz közérzetet, irritábilis bél szindrómát, puffadást vagy hasi görcsöket is előidézhet, ha kávéval indítjuk a napot.

Egyre több szakember figyelmeztet a kortizol hormon szintjeire is, ami a reggeli stressz és ébredés része. Ám, ha ezt az amúgy is magas hormonértéket kávé fogyasztásával tovább fokozzuk, hosszabb távon álmatlanság, magas vérnyomás, anyagcserezavar vagy akár csontritkulás is kialakulhat.

A legtöbb ember szervezete jól alkalmazkodik az egyénileg kialakított életmódhoz és csak ritkán jelentkezik krónikus panasz, de aki rendszeresen éhgyomorra issza a reggeli feketéjét, megsokszorozza az esélyét egy szervi betegségnek.

Kávé reggel, délben, este? 

A European Society of Cardiology 2025-ös kutatása szerint azok, akik csak reggel kávéznak 31%-kal alacsonyabb kockázattal számolhatnak a kardiovaszkuláris betegségek felbukkanását tekintve, mint azoknak, akik egész nap fogyasztanak koffeint. Ám ez sem kompenzálja a korai kávézás káros hatásait.

Mit tehetünk?

Aki kávézik, annak szamárság lenne azt mondani, hogy kezdjen el inkább teázni. Ehelyett először is reggel érdemes ébredés után meginnunk egy nagy pohár szobahőmérsékletű vizet. Ez segít a folyadékháztartás rendezésében, a máj és a belek beindításában.

Ezután ajánlott egy könnyű, de rostban, fehérjében és jó zsírokban gazdag reggelit elfogyasztani. Például teljes kiőrlésű pirítós avokádóval, tojással, vagy görög joghurt dióval, gyümölccsel. Ez az étkezés tompítja a gyomorsavas hatást, stabilizálja a vércukrot, és csökkenti a kávé által okozott kortizolingadozást.

Az első csésze kávét reggeli után, kb. 9–11 óra körül érdemes elfogyasztani, amikor már a kortizol természetes hulláma lecsengett. Ilyenkor a koffein élénkítő hatása kiegyensúlyozottabb, és kevésbé terheli a gyomrot vagy az idegrendszert.

(Fotó: pexels)