Ha így készíti, sokkal finomabb lesz az instant kávé

Sokan az instant kávét nem tartják sokra, ám ezzel a trükkel még az is finomabb lesz.

2025. május 27., 12:35

Szerző:

Tény, hogy az instant kávénak teljesen más az íze, mint a főzött verzióknak. Éppen ezért a porból készült verziót, egyesek csak akkor isszák meg, ha csak az áll a rendelkezésükre. Ám a szakértők szerint, a porból és vízből készült kávé is lehet ízletes, ehhez csak egy kicsivel több odafigyelésre van szükség, derül ki The Manual cikkéből.

Így lesz finomabb az instant kávé

Sok rendszeres kávéfogyasztó szerint az instant kávé íze messze elmarad a frissen főzött kávéétól – nem elég friss, nem elég ízes. Bár ebben van igazság, az instant kávénak is megvan a maga helye és ideje. Sokan kedvelik a kényelme és megfizethetősége miatt, még ha ízben kompromisszumot is kell kötni. Szerencsére a világ kávérajongói már sokféleképp kísérleteztek azzal, hogyan lehet az instant kávét jobbá tenni. A tej hozzáadásától kezdve a keverés módjáig.

Riley Westbrook, a Valor Coffee társtulajdonosa szerint az egyik leggyakoribb hiba az instant kávé készítésekor a nem megfelelő vízhőmérséklet.

„A legtöbben forrásban lévő vizet öntenek közvetlenül a kávéporra, ez pedig kibillenti az ízegyensúlyt. A forró víz felerősíti a keserűséget és eltünteti a kávé finomabb ízjegyeit. Egy kis türelemmel azonban sokat lehet javítani az élményen – forralás után várjunk kb. 30 másodpercet, vagy öntsük át a vizet egy másik csészébe, hogy csökkenjen a hőmérséklete. Egy kevésbé magas vízhőmérséklet ideális az instant kávéhoz – ez az apró változtatás meglepően sokat számít”

– mondta Westbrook.

A vízhőmérséklet mellett a keverési technika is kulcsszerepet játszik. Westbrook szerint nem érdemes azonnal az összes vizet a porra önteni.

Szerinte, ha egyszerre adjuk hozzá a vizet, az egyenetlen keveredést és csomósodást okoz.  A Valor Coffee csapata inkább egy másik módszert alkalmaz: először csak kevés vizet adnak hozzá, és pasztaszerű állagra keverik.

„Keverjük el alaposan az első adag vizzel, majd ezután öntsük hozzá a maradékot. Ez a módszer simább kávét eredményez, és megszünteti a krétás mellékízt”

– javasolja.

Ettől lesz még finomabb

Az instant kávé ízét nemcsak az elkészítés módja befolyásolja, hanem az is, hogy mit adunk hozzá, például tejet, cukrot, ízesítőszirupokat stb. Westbrook elmondta, hogy náluk kollagénport is teszteltek az instant kávéhoz, amely sűrűbb állagot kölcsönöz az italnak anélkül, hogy megváltoztatná az ízét.

„A kollagén nem befolyásolja az ízt, viszont testet ad a kávénak, és csökkenti a vizes hatást. Akkor is jól jön, ha nincs lehetőség tej használatára”

– mondja.

A vanília és a kávé párosítása klasszikus – nem véletlenül népszerű a „French Vanilla” ízvilág. Westbrook szerint elég egy csepp valódi vaníliakivonat, hogy finomítsuk az ital karakterét. Ha valaki nem kedveli az instant kávé ízét, meleg tej vagy növényi tejek hozzáadásával javíthat az élményen. A hideg tej viszont ronthat az állagon és ízen is.

 

(Kiemelt kép: Pixabay) 

Az étkezések sorrendje nem csupán gasztronómiai kérdés: a megfelelő sorrend betartása segíthet a vércukorszint szabályozásában és a jóllakottság érzésének fokozásában. A meal sequencing, vagyis az étkezési sorrend tudatos alkalmazása egyre népszerűbb diéta.