Ne dobja ki a kávézaccot: ennek a növénynek nagyon jót tehet

Megoszlanak a vélemények a felhasználásáról, de van olyan növény, amelynél érdemes lehet bevetni.

2025. április 16., 15:54

Szerző:

Aki hagyományos kávét fogyaszt, és még a növényeket is szereti, nagy valószínűséggel már hallott arról, hogy a kávézacc jót tehet bizonyos növényeknek. Ám ezzel nem mindenki ért egyet, és néha nehéz lehet leigazodni a különböző tanácsok között, az igazság pedig valahol félúton van – derült ki a The Spruce összeállításából.

Számos házi praktika létezik, amelyek állítólag serkentik a virágzás, illetve bizony növények fejlődését. Ezek egy része valóban működik, másokat azonban feleslegesen alkalmazunk, nincs igazán pozitív hatásuk. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy minden növénynek más-más igényei vannak úgy a locsolást, mint a talajminőséget illetően, nem véletlen, hogy az egyes tápoldatokat is különböző növényfajtákhoz igazítva fejlesztik ki.

Mielőtt kávézaccot öntenénk minden növény földjére, érdemes tisztában lenni azzal, pontosan mit okoz ez az alapanyag, és mikor lehet hasznos.

Nem mindegy, hogy érintkezik a növény és a kávézacc

A konyhakertek egyik leggyakoribb lakói a paradicsompalánták, és elterjedt az a nézet, miszerint ennek a növénynek kifejezetten jót tehet a zacc. Kétségtelen, hogy a kávézacc tartalmaz körülbelül 2 százalék nitrogént, illetve nyomokban felfedezhető benne foszfor és kálium is. Ezek valóban szükséges anyagok a növény növekedéséhez.

Aki fűszernövényeket vagy zöldségeket termeszt a balkonon vagy a konyhakertben, természetesen minél nagyobb hozamot szeretne, így minden lehetséges módon megpróbálja támogatni a növények fejlődését. A szakemberek azonban felhívták a figyelmet arra, hogy erre a célra nem a kávézacc a legalkalmasabb, és a műtrágyát semmiképpen sem helyettesítheti.

A kávézacc a virág földjének felületére szórva valójában nem lesz hatásos, sőt még akkor sem, ha bedolgozzuk azt a földbe. A koffeinmaradványok csak hosszú hónapok alatt bomlanak le, és a talajra szórva adott esetben többet árthatnak, mint használnak, ugyanis akadályozhatják a csírázást.

A gyakorlott kertészek ehelyett inkább azt javasolják, hogy a megmaradt kávézaccot keverjük a komposzthoz, amely levelekből és növénymaradványokból áll, és ezt adjuk hozzá a paradicsom földjéhez. Ilyen módon a kávézacc képes lebomlani és hasznosulni, és az egyéb anyagokkal összekeverve támogathatja a paradicsompalánták növekedését.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)