Kávé a kertből: ezekkel a növényekkel kiválthatja a reggeli feketét

A klímaváltozás és a fenntarthatóság iránti növekvő igények új alternatívákat keresnek a hagyományos kávéfogyasztásban. A mezei katáng, vagyis a cikória és a gyermekláncfű olyan hazai növények, amelyek nemcsak környezetbarát módon termeszthetők, hanem egészségügyi előnyöket is kínálnak, és kiváló alternatívát kínálnak a kávé helyett.

2025. április 15., 09:21

Szerző:

 Az Egyenlítő vonalában található az a kávéövnek nevezett keskeny szakasz, ami minden szempontból megfelelő a kiváló minőségű kávé termesztésére. A különösen száraz időjárás miatt a kávétermesztés hozama messze elmarad az elmúlt évek átlagától, ami az egekbe szökő árakat, vagy akár ellátási hiányt is okozhat. Erre a problémára kínál megoldást a mezei katáng (Cichorium intybus) évelő növény, amelyet évszázadok óta használnak kávépótlóként. Gyökereinek szárítása és pörkölése után ízében a kávéhoz hasonló italt készíthetünk. Emellett étvágyjavító, emésztést serkentő, enyhén vízhajtó hatású, és támogatja a máj méregtelenítését. Egyszerűen termeszthető, jól alkalmazkodik a különböző talajokhoz és éghajlati viszonyokhoz. Azonban vigyázzunk, mert túlzott fogyasztása a retinafunkciók károsodását vonhatja maga után.

Kávépótlók a kertből: cikória és gyermekláncfű a fenntartható kávézás szolgálatában

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) szintén kiváló kávépótló, gyökereinek felhasználásával készített ital étvágygerjesztő, gyomorerősítő, méregtelenítő és emésztést javító hatású. A növény könnyen nevelhető, magjait április közepén vethetjük el, gyökerét kora tavasszal vagy ősszel ássuk ki, majd szárítás és pörkölés után őröljük meg.​

A cikória és a gyermekláncfű nemcsak fenntartható alternatívát kínálnak a kávé helyett, hanem egészségügyi előnyeik révén is hozzájárulnak a tudatos életmódhoz. Ezek a növények lehetőséget nyújtanak arra, hogy saját kertünkben termesszük meg kávépótlónkat, csökkentve ezzel ökológiai lábnyomunkat és támogatva a helyi gazdaságot.

A cikóriakávé és a gyermekláncfűkávé készítése

A megszárított cikória gyökérdarabokat terítsük szét egy tepsiben és 180 °C-os sütőben pirítsuk 45-90 percen keresztül, attól függően, hogy mennyire szeretnénk intenzívvé tenni a „pörkölést”. Tartsuk szemmel, és időnként mozgassuk át a darabkákat, hogy minél egyenletesebben piruljanak, illetve, hogy elkerüljük a megégésüket. Amint kávészerű illatot érzünk, valószínűleg készen van. Őröljük meg, és tároljuk sötét, hűvös helyen, légmentesen zárható edényben. Amikor kávét szeretnénk inni, főzzünk egy csésze vízben 2 evőkanál cikóriaport, majd lefedve hagyjuk állni 5-10 percig. Sűrű szövésű szűrőn engedjük át.

A megszárított gyermekláncfű gyökérdarabokat terítsük egy tepsibe egy rétegben. Süssük 10-20 percig 180 °C- on. Őröljük meg, ahogyan a kávészemeket szokás, majd légmenetesen tároljuk. Készülhet belőle önmagában is kávé, de keverhetjük is más hozzávalókkal, például cikóriával.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)