Székrekedés ellen is jó ez a természetes édesítő
Általában az élelmi rostban gazdag táplálkozást szokták ajánlani emésztési problémákra, főképp székrekedés esetén, ám nem is olyan egyszerű a napi élelmünkkel elegendő rostot bevinni szervezetünkbe. Íme a segítség, ami nem csodaszer, és bár egyre népszerűbb, mégis kevesen ismerik.
A cikóriáról a legtöbb embernek a nyolcvanas évek híres pótkávéja, a MACI (MAláta-CIkória) jut az eszébe, pedig különleges növény, a legősibb zöldségek közé sorolják. Egyes fajták gyökeréből készül az említett pótkávé, de a gyökér másképp is felhasználható. Szirupot főznek belőle, amely kiváló édesítőszer, adalékanyagok és mellékíz nélkül,. ráadásul székrekedés ellen sem rossz.
Székrekedés ellen is kitűnő
Összehasonlításképpen: élelmi rostokban leggazdagabb zöldségeink egyike, az articsóka átlagos mérete 100-120 gramm, és 10-11 gramm rostot tartalmaz. A cikóriaszirup, magas inulintartalma miatt rostban ennél sokkal gazdagabb, 100 grammból 60-70 is l ehet élelmi rost – egy egészséges felnőtt napi ajánlott rostbevitele pedig 30 gramm körül van.
A rost pedig segíti az emésztést, béltisztító hatású, ellensége a székrekedésnek, és a fogyókúra alatt is szükségünk van rá. Azért érdemes először óvatosan próbálkozni, mert bár nagyon ritkán, de a cikória válthat ki allergiás reakciót, és létezik inulin-érzékenység is. Utóbbi esetben puffadás következhet be, amit fokozott gázképződés kísér.
Cukorbetegeknek is segíthet
A kristálycukor 100 grammjában 100 gramm szénhidrát található, míg a cikóriaszirupban mindössze 6 gramm, a cukor 68-as glikémiás indexéhez képest a cikóriaszirup hasonló mutatója mindössze 5. Ezért a cikóriaszirup lassan emeli a vércukorszintet, így előnyös édesítő lehet cukorbetegek számára is, és magas rosttartalma mellett (amellyel támogatja a bélflórát) jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más édesítőszerek.
Nagyon hasznos alapanyag
Általában, aki egyszer kipróbálja, nem nagyon engedi, hogy kifogyjanak a készletei, hiszen univerzális édesítőről van szó: használhatjuk különféle italokhoz (például kávé, tea, turmix), süteményekben a cukrot helyettesíthetjük vele, de akár salátaönteteket is készíthetünk a felhasználásával.
(Fotó: Pixabay)