Dió helyett mandula: még a cukorbetegeknek is ezt ajánlják
Az idei ünnep alatt a mandula nagyobb szerepet kaphat, mint korábban.
A különböző magvak fogyasztása kifejezetten előnyös lehet a szervezet számára, bár nem mindegy, ki mekkora mennyiséget fogyaszt ezekből. Bár alapvetően mindegyik egészséges, ám úgy tűnik, akadnak köztük olyanok is, amelyek jóval több pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. Ezek közé tartozik a mandula is, ami számos betegség esetén is jótékony hatású lehet – hívta fel a figyelmet a Cleveland Clinic.
Bár a magvak jellemzően magas zsírtartalommal rendelkeznek, így nem tűnik logikusnak, hogy például egy diéta során ezeket beépítsük az étrendbe. Ám azt fontos tudni, hogy ezek az élelmiszerek tele vannak telítetlen zsírsavakkal, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Éppen ezért mérsékelt mennyiségben indokolt a fogyasztásuk még a fogyókúra idején is. Megjegyzendő, már csak azért nagyon hasznosak, mert aki nehezen mond le a nassolásról, a diéta idején ezekkel helyettesítheti a jóval egészségtelenebb élelmiszereket.
A mandula még a diót is leelőzi
Bár különösen karácsonykor a diós desszertek kerülnek előtérbe, ami szintén számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, de a mandula még ennél is egészségesebb, így idén érdemes lehet ezt is kipróbálni a különböző receptek elkészítésekor. Nemcsak édességek, hanem akár főételek alkotóeleme is lehet, hiszen íze számos fűszerrel és gyümölccsel is harmonizál.
Az egyik legegészségesebb rostforrás, ami a bélrendszer működését is támogatja, és rengeteg vitamint is tartalmaz: magnézium, kálium, foszfor és E-vitamin is bőséggel van benne. Különösen télen lehet hasznos a fogyasztása, ugyanis az immunrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul.
Bár hasznos fehérjeforrás, de szénhidráttartalma más magvakhoz képes alacsonyabb, így például a cukorbetegek számára is jó alternatíva lehet. Nekik már csak azért is érdemes fogyasztaniuk belőle, mert a cukorbetegség érkárosító hatása a szívre is negatív hatást gyakorolhat, a mandula azonban a koleszterinszint normalizálásával ezt a létfontosságú szervet is támogatja. A diabétesszel élők gyakran küzdenek ingadozó vércukorszinttel, a mandula azonban ezt is segít megfelelő szinten tartani.
A laktózérzékenyek számára azért lehet rendkívül hasznos, mert a magas kalciumtartalma ellensúlyozhatja a tejfogyasztás hiányában kialakuló hiányállapotokat. Mindez leginkább a fogak és a csontok egészségének megőrzése miatt fontos.
A mandula többféle módon is elkészíthető, bár megjegyzendő, hogy a hőkezelés során az antioxidánsok egy része elveszhet. Ha azonban az a cél, hogy igazán ízletes kiegészítője legyen egy-egy fogásnak, érdemes kísérletezni, ugyanis még így is rengeteg előnye van a rendszeres fogyasztásának.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)