A mandulaolaj segít egészségesen tartani a szívet, a vércukorszintet is szabályozza, ráadásul fogyaszt

A mandulaolaj rendkívül sokrétűen használható a fültisztításon a cukorbetegség enyhítésén át a szív védelméig. Ráadásul fogyaszt.

2024. május 14., 11:27

Szerző:

A mandulaolaj sokféleképpen hasznosítható. Találkozhatunk bőrápolásban használható mandulaolajjal, étkezési célra használt mandulaolajjal, illetve mandula-illóolajjal, amelynek az aromaterápiában vehetjük nagy hasznát – írja a gyogyszernelkul.com.

A mandula-illóolaj tehát az aromaterápiában lehet a szolgálatunkra. Ily módon csökkentheti a premenstruációs szindróma, azaz a PMS kellemetlen tüneteit. Ha azonban sokat görcsöl és fáj ilyenkor a hasunk, akkor a mandulából készült masszázsolaj lehet a segítségünkre. 

Ma már mindenki tudja, hogy a fültisztítók több kárt okoznak, ugyanis nagyon könnyedén fülfertőzés lehet a vége a fültisztításnak, sőt még a dobhártyánk is megsérülhet, ha túl mélyen benyúlunk egy ilyen fültisztító-pálcikával a fülünkbe. Mandulaolajjal azonban nagyon könnyedén és egyszerűen eltávolíthatjuk a fülzsírt a fülünkből. Nincs is más dolgunk, mint kicsit felmelegíteni a mandulaolajat, és néhány cseppet a fülünkbe cseppenteni.

Ha valakinek étkezés után hirtelen nagyon megugrik a vércukorszintje, akkor érdemes ezt az olajat belsőleg is fogyasztani. Egy kutatásba 2-es típusú cukorbetegségben és magas vércukorszintben szenvedő betegeket vontak be, akiknek minden étkezést követően mandulaolajat adtak. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a mandulaolaj segített a vércukorszint szabályozásában.

Ha egy olyan olajat keresünk, amely segíti és megtámogatja az emésztést, akkor a mandulaolaj nagyon hű és jó barátunk lehet. Ez az olaj nagyon jó hatással van a bélmozgásokra. Különösen azok számára lehet ez jó hír, akik IBS-ben, azaz irritábilisbél-szindrómában szenvednek. Nem mellesleg a mandulaolaj még a bélflóra egyensúlyát is helyre tudja állítani, legalábbis az eddigi kutatási eredmények erre mutatnak.

Így lehet fogyni a mandulaolajjal

Ha fogyni szeretnénk, mindig arra kell törekednünk, hogy egyszeresen telítetlen zsírsavakat is fogyasszunk, amelyeknek rendkívül gazdag forrása a mandulaolaj. Ezek a zsírsavak nemcsak segítenek a fogyásban, hanem az optimális testsúly megtartását is megtámogatják, ráadásul még energiát is szolgáltatnak a szervezetünk számára.

A szívbetegségek kockázatait sok mindennel csökkenthetjük.

A mandulaolaj is aktívan hozzájárul a szív egészségéhez, mivel csökkenti az LDL-koleszterin-szintet, ellenben segít megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét.

Helytelen azt hinni, hogy mindenféle zsír károsan hat az egészségünkre. Növényi olajok közül választhatjuk a mandulaolajat is, hiszen természetes gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, ez pedig a benne lévő linolsavnak és linolénnak köszönhető.

A mandulaolaj fogyasztása előnyös lehet az anyagcsere fokozásában is. Ennek során csökkenti a bél tranzitidejét.

A székrekedés egy emésztési zavar eredménye, a mandulaolaj azonban segíthet megoldani ezt az emésztési problémát, ezzel enyhítve a székrekedés tüneteit és tovább csökkentve az emésztési problémák kockázatait.

Hogyan használhatjuk a mandulaolajat az étrendben? Magas hőmérsékleten nem melegíthető, így nem süthetünk benne húst és más élelmiszert. Azonban ha salátát készítünk, az eddigi megszokott olajunkat nyugodtan helyettesíthetjük mandulaolajjal. Ezt az olajat elsősorban sütemények, muffinok készítésekor használhatjuk, hiszen kellemesen édeskés az íze.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)