Görögdinnye szendvics: a nyár legfrissítőbb mediterrán íze – recept

A nyár egyik tökéletes fogása ez a frissítő görögdinnye-szendvics pármai sonkával, mozzarellával és olívával – salátával tálalva igazi ízbomba a forró napokra.

2025. június 11., 14:42

Szerző:

A forró napokon a nyár könnyű, frissítő fogásai közül ez az egyik legjobb: látványos, percek alatt elkészül, és garantáltan lenyűgöz mindenkit. A görögdinnye szendvics pármai sonkával és mozzarellával tökéletes választás, ha valami igazán különlegeset tennél az asztalra – olvasható a GastroGuide oldalán. 

Hozzávalók (4 főre):

1 közepes görögdinnye
8 szelet pármai sonka
200 g mozzarella sajt (szeletelve)
Extra szűz olívaolaj
Frissen őrölt fekete bors
Friss bazsalikomlevelek (opcionális)
200 g koktélparadicsom
1 közepes fej saláta (pl. rukola vagy jégsaláta)
1 evőkanál balzsamecet
Só ízlés szerint
10 szem fekete vagy zöld olívabogyó

A nyár ízei a tányéron – görögdinnye szendvics elkészítés lépésről lépésre:

Először készítsük elő a görögdinnyét: vágjuk körülbelül 2 centiméter vastag szeletekre, majd minden szeletet daraboljunk fel háromszög alakúra. Egy szendvicshez két ilyen szeletre lesz szükség. Egy tányérra helyezzünk egy görögdinnyeszeletet, majd tegyünk rá egy szelet pármai sonkát és egy szelet mozzarellát. Locsoljuk meg kevés extra szűz olívaolajjal, szórjunk rá frissen őrölt fekete borsot, majd fedjük le egy másik görögdinnyeszelettel, mintha szendvicset készítenénk. A tetejére tehetünk néhány olívabogyót is, hogy még dekoratívabb és ízletesebb legyen.

A salátához mossuk meg és szárítsuk meg a választott zöldeket (például rukolát vagy jégsalátát), majd tépkedjük kisebb darabokra. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe, és keverjük össze a salátával egy nagyobb tálban. Locsoljuk meg olívaolajjal és balzsamecettel, ízlés szerint sózzuk, majd alaposan forgassuk össze.

Tálalás

A szendvicseket rendezzük el egy nagyobb tányéron vagy tálalódeszkán, melléjük halmozzuk a friss salátát, és ízlés szerint friss bazsalikomlevéllel vagy olívabogyóval díszítsük. Ha szeretnénk még különlegesebb ízt, a szendvicsek tetejét megcsorgathatjuk egy kevés mézzel vagy balzsamecetkrémmel is.

Helyezd a görögdinnye szendvicseket egy nagyobb tálalódeszkára vagy tányérra, melléjük a salátát, és díszítsd friss bazsalikomlevelekkel vagy extra olívabogyóval.

 

(Fotó: Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)