Ha ezek a tünetei, lehet hogy cukorbeteg

A cukorbetegségnek is vannak olyan intő jelei, amelyek egyértelműen arra mutatnak, hogy valami gond van.

2024. február 27., 13:22

Szerző:

A cukorbetegség manapság már nem ritka, de sajnos a legtöbben vagy nem kezelik megfelelően vagy nem is tudnak róla. Mint minden betegségnek, a cukorbetegségnek is vannak olyan előjelei, melyek arra utalnak, hogy valami nem működik megfelelően a szervezetben. A cukorbetegség során a szervezet inzulinja csökkent vagy teljesen hiányzik, aminek következtében a test nem képes a vérből felvenni a cukrot.

Ezek a cukorbetegség figyelmeztető jelei 

Ennek egyik tünete lehet, ha folyamatosan a mosdóba jár, akkor is, ha nem iszik sokat, ugyanis a szervezet így próbálja üríteni a nem lebontott cukrot a a rendszerből. Így annak ellenére, hogy gyakran iszik folyadékot, folyamatosan szomjasnak érzi magát – írja a Bien. Tehát ha nem tud átaludni egy éjszakát anélkül, hogy többször felkelne pisilni, nem bír ki ki egy néhány órás autóutat megállás nélkül és indokolatlanul is sokat jár a mosdóba, akkor érdemes orvoshoz fordulni. 

Ha állandóan szomjasnak érzi magát, szinte vattát köp, rendszeres folyadékpótlás mellett is, akkor lehet, hogy az anyagcseréjével is gond van. Az sem mindegy, hogy mit iszik napközben, nem jók ugyanis a különböző ízesített üdítők, szénsavas, cukros italok, hiszen ezektől csak még szomjasabbnak érezheti magát. 

A dehidratáltság egyik leggyakoribb jele a fáradékonyság. Fáradt ébredéskor, napközben, étkezések után és este is alig várja hogy hazaérjen és bezuhanjon az ágyba. Néha lemerül az ember, ez nem vitás, de ha ez egy hosszabb ideje tartó időszak, akkor érdemes utánajárni a kiváltó okoknak.Nem kell persze a legrosszabbra gondolni. Előfordulhat, hogy csak alvászavarral küzd, és az is, hogy az étkezésen és a napi rutinin kell egy kicsit változtatni.  

A másik gyakori figyelmeztető jele a cukorbetegségnek a látás romlása. Amikor túl magas a vércukorszint a szervezetben, akkor ez a látás is hatással van, persze nem a jó irányba. A szemben található, fókuszálásért felelős lencse ugyanis ilyenkor túl sok folyadékkal érintkezik, ami eldeformálhatja a felületét, így képtelen lesz a megfelelő fókuszálásra. 

A magasabb vércukorszint miatt a száj, a fogaid környéke és az ínyek sokkal hívogatóbb környezetet biztosítanak a baktériumoknak. Normál esetben ugyanis a szervezet hatékonyan tud küzdeni a fertőzések ellen, így a betegségeknek és a különböző fertőzések kialakulásának is kisebb a valószínűsége. Ha sokszor fáj a foga, érzékeny az ínye és még az is előfordul, hogy vérzik, feltétlenül menjen orvoshoz.Egy teljes vérkép, egy terheléses cukorvizsgálat és egy hormonvizsgálat segít meghatározni, hogy cukorbetegség kialakulásának megelőzését vagy a betegség kezelését kell minél előbb elkezdeni. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Tegnap 16:31

A fogyókúra alatt tabunak számítanak az édességek? A szex tényleg az egyik legjobb zsírégető módszer? A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk fogyasztanak, míg a szénhidrátoktól pedig elhízunk?