Diéta vagy böjt? Diéta. Mutatjuk miért!

A húsvéti ünnep időszakában sokak figyelme terelődik a böjtre, azonban erősen javallott a diéta alkalmazása azoknak, akik cukorbetegek, pajzsmirigy alulműködésük van vagy refluxosak. 

2024. február 14., 10:09

Szerző:

Számos olyan betegség van, amelyek kezelésében nagy előrelépést jelenthet a diéta. A húsvéti ünnep időszakában sokak figyelme terelődik a böjtre. Azonban a diéta alkalmazása azoknak, akik a cukorbetegek, pajzsmirigy alulműködésük van vagy refluxosak sokkal előrevezetőbb. Ezeknél a betegségeknél a böjt ráadásul veszélyes is. A be nem tartott diéta és az inaktív életmód szemkárosodáshoz, vaksághoz vagy akár veseelégtelenséghez is vezethet. És, hogy az öngyógyítást megfelelően alkalmazzuk, egy diatetikus tanácsait osszuk meg. 

Betegséghez és életmódhoz passzoló diéta az igazi 

Dr. Takács Hajnalka Ph.D. dietetikus szerint nem elég az, ha egy szakorvos diagnosztizálja az adott betegséget, hiszen a tüneteket csak speciális terápiával lehet megszüntetni vagy csökkenteni. Olyan betegségeket, állapotokat sorolt fel, amelyek esetében kifejezetten fontos, hogy szakember segítségével alakítson ki a páciens egy betartható, hatékony, az életmódjához passzoló diétát, amely figyelembe veszi az ízlését és az adott körülményeit is. 

 Az inzulinrezisztencia vagyis a cukorbetegség minden második embert érinthet, de erre az állapotra sokszor csak akkor derül fény, amikor már számos tünet, például gyengeség, fáradtságérzet, depresszió, hízás, kóros édesség utáni vágy, hangulatingadozás jelentkezik. Ha valaki nem foglalkozik az IR-rel, a cukorbetegség vagy pajzsmirigybetegség kialakulását kockáztatja és számos nőnél okoz teherbeesési nehézséget is – írja az Egészségkalauz.

Az inzulinrezisztencia több okból is veszélyes, hiszen a szervezetben gyulladásokat alakíthat ki, ezen kívül megnöveli az esélyét a zsírraktározásnak, amely elhízáshoz vezet. Nem kell azonban egy IR-esnek sem lemondani a finom falatokról, de mindenképp szükség van egy tudatos és észszerű diétára. Sokszor a megfelelő életmód kialakításával, az étkezés, mozgás és stresszkezelés hármasával el lehet kerüli a gyógyszeres terápiát, illetve a további megbetegedések kialakulását.

A cukorbetegség és pajzsmirigy alulműködéssel jegyben jár

Pajzsmirigy alulműködés esetén a pajzsmirigy hormonjainak elégtelen a termelődése. Jellemzően, ha valaki cukorbeteg, akkor pajzsmirigy alulműködése is van – és fordítva.  Fontos, hogy pajzsmirigy betegséggel szakemberhez kell fordulni, mert csak speciális terápiával lehet a panaszokat kordában tartani. Az sem mindegy, ki, hogy táplálkozik ilyen egészségügyi panasszal – hívja fel a figyelmet a szakember. 

Hashimoto thyreoditis, vagyis gyulladásos pajzsmirigybetegség esetében ha magas az ún. anti TPOI szintje, tilos a jódpótlás, ugyanis a jód fokozza a szervezetben kialakult gyulladást. Ha a pajzsmirigybetegség túlsúllyal, elhízással társul, csökkentett kalóriatartalmú és hozzáadott cukortól mentes étrendre van szükség. Előfordulhat, főleg Hashimoto esetén, hogy glutén- vagy tejmentes diéta lesz a megoldás. Fontos tudni, hogy egy szakszerűtlenül összeállított gluténmentes étrend növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját.

A kezeletlen diabétesz, a be nem tartott diéta, az inaktív életmód a szövődmények gyorsabb kialakulását okozhatja (például szemkárosodás, akár vakság, vesebetegség, veseelégtelenség, alsó végtagi amputáció).

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

15:54

A tévhittel ellentétben a térdporcok rendszeres terhelést vagy ráhelyezett erőt igényelnek, hogy egészségesek maradjanak, ám nem mindegy, hogyan állunk neki az erősítésüknek.

2024. május 11., 11:09

Az Egészségkalauz összegyűjtötte, hogy melyek a cukorbetegség legfontosabb jelei, melyekre érdemes figyelni, és ha többet is észreveszünk közülük magunkon, akkor érdemes orvoshoz fordulnunkvelük.