Lángos diéta idején? Igen!

Bár még csak a februári tavasz tört ránk, pár hónap és megérkezik a valódi strandidő is, vele együtt pedig a lángos szezonja. Szerencsére most azok is élvezhetik, akik diétáznak. 

2024. február 10., 15:01

Szerző:

„Sokan szeretik az igazi piaci lángost, de nem fogyaszthatják, mert diétáznak. Nekik született a diétás lángos receptem. Így mindenki ehet otthon finom lángost bűntudat nélkül” – írja a kalcirecept.hu.

Hozzávalók 3 db lángoshoz: kb. 41 g CH/ lángos
20 dkg (200 g) teljes kiőrlésű búzaliszt (60 g/100g emiatt 120 g CH)
4 dkg (40 g) búzasikér (6 g/100g emiatt 3 g CH)
2 kávéskanál (7 g) só
2,3 dl (230 g) langyos víz
1 egész pici méz (elhagyható nyugodtan)
12 g (negyed kocka) friss élesztő

Íme, a diétás lángos receptje

Egy tálba tesszük a lisztet belekeverjük a sót.

A közepébe mélyedést csinálunk ahova belemorzsoljuk az élesztőt és rácsurgatunk pici mézet, majd erre öntjük a langyos vizet (kellemes kézmeleg).

Egy fakanállal vagy robotgéppel alaposan összedolgozzuk.

Ragadós marad, de nem baj. Olajos kézzel összeszedjük, majd a kidolgozott tésztát bőven körbelocsoljuk olajjal.

30 perc kelesztés után már süthetünk is belőle ha nagyon sietünk, de ha van időnk akkor jót tesz neki ha kel a tészta akár egy órát is.

Olajos pultra borítva három darabra vágjuk (163 g/db) és gombócokat formázunk belőle olajos kézzel, mert még mindig ragad a tészta!!

Az olaj alatt ekkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, mert amíg melegszik addig még kel a tésztánk. Ez a kis idő kell a gombócoknak, hogy újra keljenek és jól nyújthatóvá váljanak ragadás nélkül.

Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg tűzforró és bő olajban süssük, körülbelül 200 fokon.

Ha forró az olajunk, akkor hideg vizes kézzel finoman széthúzkodjuk a tésztát kör alakúra és beledobjuk az olajba. Óvatosak legyünk, hogy nehogy a víz belecseppenjen az olajba!!! Ezzel a módszerrel sokkal ropogósabb végeredményt kapunk

Amint beleraktuk a tésztát az olajba lenyomjuk a közepét egy fakanállal, mert felpúposodik körülbelül 1-1,5 percig sütjük, míg szépen megpirul, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk – írja a kalcirecept.hu, ahol további kiváló recepteket talál.

Mi fán terem a lángos?

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Magyarországon, és magyarlakta vidékeken az utcai árusok egyik jellegzetes terméke. Ausztriai vidámparkokban is kapható. Magyar hatásra terjedt el Ausztriában és Csehországban is. A bécsi Práterben gyakran látni a helyi lakosokat lángost majszolni. A hagyományos kenyérlángoson kívül (ami liszttel, élesztővel és vízzel készül) krumplislángos is készíthető, amit nyers, reszelt burgonyával vagy krumplinyomón átnyomott főtt krumplival is készítenek. Újabban világszerte terjed, már Ausztráliában és Új-Zélandon is ismerik és árulják – olvasható a Wikipédia oldalán.

Ha esetleg piskótát sütne, kattintson ide, ha kekszet, akkor ide, ha pedig farsangi fánkot, akkor ide.