Nem ér rá a nagyi? Itt a legjobb farsangi fánk recept!

A farsangi szezon legjellegzetesebb édessége a fánk. Legyen az szalagos fánk vagy csöröge, sosincs ideje megromlani. A hamisítatlan ínyencség elkészítéséhez a nagyi receptfüzetére van szükség, de ha magunk próbálkozunk meg vele, akkor is könnyen sikerélményhez juthatunk.

2024. január 24., 16:09

Szerző:

A farsang hossza évről évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Farsang a tavaszvárás pogány kori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és a párkeresés, udvarlás időszaka. Egy biztos, fánk nélkül nincsen farsang.

Már az ókori rómaiak és görögök is ettek fánkszerűséget: hosszúkás alakja volt, és sütés után mézzel kenegették meg. A középkorban az arab szakácsok már élesztős tésztát sütöttek olajban, de még ekkor sem tettek bele cukrot, ám sütés után édes szirupba mártogatták, hogy azzal megszívja magát. A fánk az 1400-as évek óta népszerű Európában. Ekkor a nyers fánktésztát sós töltetlékkel (gomba, hús és hasonlók) töltötték, és töltötten sütötték. A fánktészta eredetileg teljesen megegyezett a kalácstésztával, idővel aszalt gyümölcsökkel tökéletesítették, majd olajban sütöttek ki a hollandok.

Amerikába a holland telepesek vitték és a  legenda szerint 1847. június 22-én egy amerikai hajó hatalmas viharba került, és kormánykerék egy küllője átszúrta a nyers fánktésztát, amit később így sütöttek ki, hiszen kidobni nem szerették volna. Így indult el hódító útjára a lyukas fánk.

A legjobb farsangi fánk a szalagos fánk

A legismertebb farsangi fánk a szalagos, nevét a barna fánkon körbefutó, a fánk tökéletességét bizonyító fehér csíkról kapja. A farsangi szalagos fánk általában vizespohár nagyságú, aranybarna színű, gömbölyded. Közkedvelt még a csöröge, vagy forgácsfánk, és a rózsafánk.

Nagyi fánkja

Hozzávalók

0,5 kg liszt

3 dl langyos tej

2 tojás sárgája

5 dkg olvasztott vaj

3 dkg élesztő

2 evőkanál porcukor

1 csipet só

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral, közben kimérjük a lisztet. Ehhez adjuk az olvasztott vajat, a porcukrot, a csipet sót, a tojássárgákat, majd az élesztős tejet. Alaposan összedolgozzuk, amíg egy szép sima, könnyű tésztát nem kapunk. Ha kicsit ragad a tészta, kevés liszttel javítsunk rajta. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 45-60 percet. Amikor megkelt, lisztezett felületre öntjük, és ujjnyi vastagra kiszaggatjuk. Közepén az ujjunkkal pici mélyedést készítünk, majd újra letakarjuk, és újra kelesztjük, 20-30 percig. Közepesen meleg olajban sütjük, először a felső oldalát, fedő alatt, majd fordítás után már fedő nélkül, aranybarnára. Frissen, sok porcukorral és házi baracklekvárral fogyasszuk! Újabban az is elterjedt, hogy fűszeres rummal adnak különleges aromát a fánknak.

Vegán szalagos fánk a reformkonyha híveinek

Hozzávalók

25 dkg liszt

1 csomag vaníliás cukor

15 dkg margarin

1,5 dl rizsital

2dkg élesztó

egy csipet só

0,1 dl sütőrum

5 dl napraforgó étolaj

5 dkg porcukor

1 evőkanál cukor

A liszthez keverjük a sót és a vaníliás cukrot. A rizsitalt langyosra melegítjük, kevés cukrot belekeverünk és belemorzsoljuk az élesztőt. A margarint megolvasztjuk, de csak addig, ameddig langyos marad. A lisztbe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt, a langyos margarint, a sütőrumot. Jól eldolgozzuk a tésztát és meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük egy fél órát. Ekkor lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. Lekenjük őket vékonyan olajjal, és nagyjából 30 percig kelesztjük. Olajat melegítünk, annyit, hogy a fánkok sütés közben lebegjenek benne, így lesznek szalagosak. Ha elég meleg az olaj, akkor mehetnek bele a fánkok, hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk a közepükbe, és ezzel a mélyedéssel lefelé tesszük bele őket először. Fedővel letakarva sütjük, amíg megbarnulnak. Ekkor átfordítjuk és fedő nélkül ezt az oldalukat is aranybarnára sütjük. Törlőpapírra szedjük, lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

 



14:43

Az eredmények alátámasztják a korábbi tanulmányokat, amelyek alapján minél kisebb a műanyagdarab, annál valószínűbb, hogy mélyebbre hatol a tüdőbe, esetleg beszivárog az alveoláris zsákokba, ahol a létfontosságú gázcsere zajlik.