Vércukorszint csökkentése inzulin nélkül?

Kutatók felfedeztek egy másik molekulát, amely szabályozza a vércukorszintet.

2023. november 5., 11:31

Szerző:

Egy tanulmány szerint az FGF1 nevű hormon a zsírbontás (lipolízis) gátlásával szabályozza a vércukorszintet. Az inzulinhoz hasonlóan az FGF1 is a lipolízis gátlásával szabályozza a vércukorszintet, de a két hormon ezt különböző módon teszi. Fontos, hogy ez a különbség lehetővé teheti az FGF1 alkalmazását az inzulinrezisztenciában szenvedő emberek vércukorszintjének biztonságos és sikeres csökkentésére – írja az egeszsegkalauz. Felfedezésük új terápiák kifejlesztéséhez vezethet a cukorbetegség kezelésére, és az anyagcsere-kutatás ígéretes új irányainak alapjait is lefekteti.

„Egy második olyan hormon megtalálása, amely elnyomja a lipolízist és csökkenti a glükóz szintet, tudományos áttörés” – nyilatkozta Ronald Evans professzor, a March of Dimes molekuláris és fejlődésbiológiai tanszékének tulajdonosa. Amikor eszünk, energiában gazdag zsírok és glükóz kerül a véráramba. Az inzulin normális esetben ezeket a tápanyagokat az izmok és a zsírszövet sejtjeihez szállítja, ahol vagy azonnal felhasználják, vagy elraktározzák későbbi felhasználásra. Az inzulinrezisztenciában szenvedőknél a cukorszint nem a megfelelő mértékben csökken a vérben, és a magasabb lipolízis növeli a zsírsavszintet. Ezek az extra zsírsavak felgyorsítják a máj glükóztermelését, súlyosbítva az amúgy is magas glükózszintet. Ráadásul a zsírsavak felhalmozódnak a szervekben, súlyosbítva az inzulinrezisztenciát, a cukorbetegséget, elhízást.

Korábban a laboratórium kimutatta, hogy az FGF1 beadása drámaian csökkentette a vércukorszintet egerekben, és hogy a krónikus FGF1-kezelés enyhítette az inzulinrezisztenciát. De hogy ez hogyan működik, rejtély maradt. A mostani munkában a csapat azt vizsgálta, hogy milyen mechanizmusok állnak e jelenségek mögött, és hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Először is kimutatták, hogy az FGF1 az inzulinhoz hasonlóan elnyomja a lipolízist. Ezután kimutatták, hogy az FGF1 szabályozza a máj glükóztermelését, ahogyan az inzulin is teszi. Ezek a hasonlóságok arra késztették a csoportot, hogy elgondolkodjanak azon, vajon az FGF1 és az inzulin ugyanazokat a jelátviteli (kommunikációs) utakat használja-e a vércukorszint szabályozására.

(Kiemelt képünkön: Egy cukorbeteg nő a karjára ragasztott tapaszon keresztül méri vércukorszintjét egy elektronikus eszközzel. Cukorbetegség és egészség illusztráció. Mathieu Thomasset / Hans Lucas via AFP)