Diéta – Így tuti nem jönnek vissza a ledobott kilók

Nincsen fogyás diéta nélkül. De mi a helyzet, ha az eredmény csak átmeneti? Egy felmérés szerint a fogyókúrázók több mint nyolcvan százaléka egy éven belül újra visszahízza a korábban leadott súlyt, sőt nagy részük még ennél is többet szed magára. Nem is gondolnánk, de a jojó-effektusnak az esetek túlnyomó részében lelki okai vannak.

2024. február 13., 16:07

Szerző:

A fogyókúrázók egyik legnagyobb mumusa a jojó-effektus, azaz amikor hiába a diéta, a már sikeresen leadott súlyfelesleg szép lassan ismét visszakúszik. Ez egy felmérés szerint az esetek több mint nyolcvan százalékában megtörténik egy évvel a fogyókúra után. Kevesen tudják, hogy a jelenség mögött lelki eredetű problémák állhatnak, amelyek akadályozzák, hogy a fogyási célt hosszú távon elérjük.

A túlsúly sokkal ritkábban vezethető vissza szervi eredetű okokra, mint azt sokan gondolnák. Az esetek 80-85 százalékában ugyanis ennek pszichés okai vannak, amelyek azért is felelősek, hogy a kitűzött súlyt nem tudjuk tartani. A fogyás fejben kezdődik és a lélekben folytatódik, az ezt megakadályozó pszichés gát pedig nagyon sokféle lehet. Visszavezethető akár egy családi mintára, ami a gyerekkorból ered, ahol a szeretetnyelv az evés volt, de lehet egy olyan elfojtott érzelem is, amivel nem merünk szembenézi.

A „bánathájat” sokszor egy feloldatlan konfliktushelyzet okozza a párunkkal, vagy a családunkkal

– mondta Bús Tímea, az IdealBody életvezetési tanácsadója.

A túlsúly mindamellett, hogy rengeteg testi probléma és betegség forrása lehet, egyben lelki megterhelést is jelent, még ha az illető nincs is tudatában.

Sok esetben ugyanis az evés a védekezési mechanizmus, az örömforrás, amibe menekülünk, miközben az eredeti okokkal nem merünk szembenézni.

Boldogságra születtünk, és az emberi elme nem szeret szenvedni. Ezért mindent megteszünk, hogy ne legyenek rossz érzéseink, ami a legrosszabb a testnek és léleknek egyaránt. A rossz érzéseinket gyakran evéssel csillapítjuk. Különösen akkor, ha nincs más módszerünk arra, hogyan nyugtassuk meg magunkat. Pedig az evés egy biológiai folyamat, nem arra szolgál, hogy az érzelmeinket karban tartsuk vele. Azt már korábban bebizonyították, hogy a testéhség az, amit étkezés után 2-3 órával a gyomor tájékán érzünk, míg az érzelmi éhség bármikor megjelenhet és a gyomorszáj körül érezzük. Utóbbit nem csillapítja az evés, ami után általában heves bűntudat és szégyenérzet tör ránk – magyarázta a szakértő a Pénzcentrum hasábjain. Azt javasolja, hogy ilyenkor mindenképpen érdemes egy szakemberhez fordulni, aki segít feltárni a probléma lelki gyökereit, hiszen a fogyás hosszútávon csak ennek segítségével lesz sikeres. Az egyik legjobb módszer erre a szomatodráma.

Fontos, hogy tűzzük ki a fogyási célt és lássuk is magunkat, amint ezt elérjük. A túlsúly sokszor azért tér vissza, mert az illető nem tud azonosulni új önmagával, hiszen a lelkében még nem zajlottak le azok a folyamatok, amelyek ezt lehetővé teszik. Ez természetesen hatalmas energiát igényel és nagyon fájdalmas lehet lelkileg, ezért sokan inkább nem is néznek szembe vele. E nélkül azonban nem sok esély van a sikerre – tette hozzá Bús Tímea. Arra is felhívta a figyelmet, hogy

a lelki folyamatok mellett tudatos tervezésre is szükség van ahhoz, hogy az elérni vágyott testsúlyt elérjük és meg is tudjuk tartani.

Bús Tímea szerint ennek az egyik legfontosabb kulcsa a megtervezett étrend, ami úgy segíti át a fogyni vágyókat a mindennapokon, hogy változatosan és éhezés nélkül veszítsenek a túlsúlyukból.

(Fotó: Shutterstock/VGstockstudio)

 A leégés a bőr kipirosodása és gyulladása, amely a nap ultraibolya (UV) sugárzásának túlzott kitettségéből ered. Most megtudhatja, hogyan enyhítse a fájdalmat és persze mikor forduljon orvoshoz.

2024. július 14., 14:04

Az izzadás természetes jelenség, ám vannak élethelyzetek, amelyben kínosan érezhetjük magunkat a túlzott verejtékezés miatt. Gondoljunk csak az izzadságfoltokra vagy a kellemetlen szagokra, nem beszélve arról, ha kezet kell fognunk valakivel, a tenyerünk pedig ontja magából az izzadtságot. De mit tehetünk a hőségben,hogy kordában tartsuk a verejtékmirígyeket?