A cukkini a vérszegénység titkos ellenszere – ezért érdemes gyakrabban fogyasztani

A cukkini több betegség szempontjából is hasznos a szervezetnek.

2025. július 10., 15:20

Szerző:

A cukkini nem kérkedik harsány színekkel vagy különleges formákkal, mégis igazi jolly joker a konyhában, mert jót tesz a szervezetnek. Bár leggyakrabban párolva vagy rántva kerül a tányérra, és méltatlanul háttérbe szorul, de nagyon is sokat tehet az egészségért, különösen akkor, ha a vérszegénység, a magas vérnyomás vagy a cukorbeteg ellen kell felvenni  a harcot – hívta fel a figyelmet a Cleveland Clinic.

A cukkini egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármilyen menübe beilleszthető, így nem kell sokáig gondolkozni, hogy milyen más ételekhez illene. Még a fogyókúrázók is örülhetnek, hiszen egy közepes cukkini alig tartalmaz kalóriát, viszont tele van C-vitaminnal, káliummal, folsavval és rosttal – ezek mind olyan tápanyagok, amelyekből a legtöbben nem fogyasztanak eleget. A héját sem érdemes félretenni, hiszen abban rejtőzik a legtöbb vitamin, így nem szükséges meghámozni: csak egy alapos mosás kell, és már mehet is a sütőbe vagy a salátába.

A cukkini a vérszegénység ellen is bevethető

Bár kevesen feltételezik, de a cukkini tele van vassal, B6-vitaminnal és C-vitaminnal is, amelyek mindegyike szüksége a vérszegénység kezeléséhez és megelőzéséhez. Annak is igazi szövetségese lehet ez az ízletes zöldség, aki odafigyel a vérnyomására, ugyanis magas káliumtartalma segíthet kiegyensúlyozni a szervezet sóháztartását, miközben alig tartalmaz nátriumot. A dietetikusok szerint nem véletlen, hogy a cukkini gyakran szerepel a szívbarát fogások között is.

A cukorbetegség megelőzésében is jól jön a cukkini: rostjai lassítják a szénhidrátok felszívódását, így a vércukorszint sem ugrik meg hirtelen egy-egy étkezés után. Ráadásul, ha valaki szereti a tésztát, de szeretné visszafogni a szénhidrátokat, a cukkinitésztával egyszerűen kiválthatja a hagyományos változatot, és még a vércukorszintje is hálás lesz érte.

A cukkini nemcsak a vérnyomásra és a cukorra van jó hatással. C-vitamin-tartalma támogatja az immunrendszert, a benne lévő lutein és zeaxantin pedig a szem egészségéhez járul hozzá.

És hogy miért szeretik annyian? Mert a cukkini tényleg mindenhez illik: lehet belőle saláta, leves, köret, grillezett finomság, de még süteménybe is reszelhető. A cukkini ugyan nem csodazöldség, de rendszeres fogyasztásával sokat tehet az egészségéért, és még a konyhában is öröm vele dolgozni, hiszen egyszerűen elkészíthető.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)