Ezeket a zöldségeket tilos leszedni a kertben

Nyáron sokan termesztenek zöldségeket a kertben, mutatjuk, mire érdemes figyelni.

2025. július 9., 15:29

Szerző:

Sok a hobbikertész hazánkban, hiszen sokan töltik el az idejüket hasznosan a kertben. Az ültetés és a növények gondozása remek hobbinak számít, emellett valóban hasznos, hiszen nyáron élvezhetjük a házilag megtermelt zöldségeket. Azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik termésnek mikor van a betakarítási ideje, derül ki az Agrárszektor cikkéből.

Erre kell figyelni, ha zöldséget ültetett a kertbe

A kiskerttulajdonosok számára nem mindegy, mikor szedik le a zöldségeiket, hiszen az íz, a tápanyagtartalom és a tárolhatóság is nagyban függ a helyes időzítéstől. A cikk szerint fontos különbséget tenni a biológiai érettség (amikor a magok már csíraképesek) és a gazdasági érettség (amikor a fogyasztók számára legkedvezőbb az állaga és íze) között.

A gazdasági érettség (más néven szüreti érettség vagy fogyasztási érettség) az a fázis, amikor a termés a legalkalmasabb fogyasztási, feldolgozási vagy tárolási célra. Sok esetben ez az érettségi fok már a biológiai érettség előtt bekövetkezik. Főként olyan gyümölcsök, zöldségek esetében, amelyeket szállítani kell. Azonban fontos, hogy bizonyos terméseket máskor kell szüretelni attól függően, hogy milyen célra szeretnék felhasználni, például konzervgyártás, fagyasztás.

Így ismerhető fel, mikor érett a zöldség

Paradicsom esetében például az élénkpiros szín és az enyhén puha tapintás a biztos jele annak, hogy megérett, éretlenül solanint tartalmazhat, ami enyhén mérgező lehet. Fontos, hogy abban az esetben ne szedjük le, ha zöldes foltokat látunk rajta, kivéve, ha zölden érő vagy csíkos fajtáról van szó.

Uborkát viszont nem szabad túl sokáig a tövön hagyni: a túl nagy uborka íze megváltozik, magja megkeményedik. A szakértők szerint a sima, élénkzöld héj és a 15–20 cm hossz ideális. Ebben az esetben méret és a tapintás a mérvadó. A termés héja legyen sima és kemény tapintású, ha ráncos, az már nem jó. Abban az esetben, ha puha és sárga, akkor túlérett.

A görög- és sárgadinnye betakarítása trükkösebb. A görögdinnye esetében a kongó, mély hang, sárga földfolt és elszáradt kacs jelzi az érettséget. A fehér vagy zöldes folt éretlenségre utal. A sárgadinnye akkor tökéletes, ha illatozik és könnyen leválik a szárról.

Végül a padlizsán is figyelmet igényel, mivel a fényes, egységes színű héj és a kissé ruganyos tapintás mutatja, hogy szedhető. A túlérett példányok megpuhulnak, az éretlenek túl kemények maradnak.

A szakértők szerint a helyes szüretelési idő betartása nemcsak az ízélményt növeli, hanem a zöldségek tápértékét és eltarthatóságát is javítja.

 

(Kiemelt kép: Pixabay)