Schmuck Andor cukorbetegsége súlyosbodott – ha ez a kezelés nem válik be, amputáció vár rá

Schmuck Andor elárulta, milyen terápiát kap most egy szanatóriumban és mi lehet a következménye, ha nem járnak sikerrel az orvosok.

2024. február 8., 09:18

Szerző:

Schmuck Andor gyakran említi, hogy cukorbetegséggel él – az is a diabétesz miatt volt 2021-ben, hogy a Farm VIP című műsorból nagyon hamar távoznia kellett, orvosi tanácsra három nap után fel kellett adnia a játékot.

A médiaszemélyiség most megpróbálkozik egy politikai visszatéréssel, várhatóan elindul Budapest ötödik kerületének polgármesteri posztjáért. Belváros-Lipótváros potenciális vezetője azonban jelenleg egy szanatóriumban van, itt érte el őt az RTL. Schmuck Andor megdöbbentő nyilatkozatot tett arról, hogy miért van bent most az intézményben:

„oxigénfürdőt kapok annak érdekében, hogy javuljon az állapotom, és ne kelljen levágni az egyik lábujjamat.”

Még egy éve sincs, hogy Schmuck Andorról utoljára aggasztó egészségügyi híreket hallottunk: tavaly februárban elesett és súlyosan megsérült.

„Hatalmasat estem, szilánkosra tört a karom, a lábam és a fejemet is beütöttem. Hat órát töltöttem a balesetin, majd közölték, hogy a műtét elkerülhetetlen, el is fognak altatni. Az biztos, hogy nem így képzeltem el ezt a pénteki napot”

nyilatkozta Schmuck Andor utólag egy évvel ezelőtti balesetéről.

A cukorbetegek számában egyébként minden országban és minden korcsoportban emelkedés várható a jövőben a szakértők szerint. Ennek a két fő oka az elhízás terjedése és az egészségügyi egyenlőtlenségek növekedése. A következő 30 évben várhatóan egyetlen országban sem fog csökkenni a cukorbetegek aránya. A kutatás eredményeit a The Lancet és a The Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratokban tették közzé tavaly, és a Guardian foglalta össze. A szakértők riasztónak nevezték az adatokat, mondván, hogy a cukorbetegség világszerte megelőzi a legtöbb betegséget, és jelentős veszélyt jelent az emberekre és az egészségügyi rendszerekre – írta akkor az euronews. 

A cukorbetegség továbbra is korunk egyik legnagyobb közegészségügyi veszélye, és az elkövetkező három évtizedben minden országban, korcsoportban és nemi csoportban agresszíven fog növekedni, ami világszerte komoly kihívást jelent az egészségügyi rendszerek számára” – mondta Dr. Shivani Agarwal, a Montefiore Egészségügyi Rendszer és a New York-i Albert Einstein Orvosi Főiskola munkatársa.

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a világ népessége mintegy 9,8 milliárd fő lesz, vagyis ez alapján addigra minden hetedik-nyolcadik emberből egy cukorbeteg lesz. „A 2-es típusú cukorbetegség, amely a cukorbetegek többségét teszi ki, nagyrészt megelőzhető, és bizonyos esetekben potenciálisan visszafordítható, ha a betegség korai stádiumában felismerik és kezelik. Ugyanakkor minden bizonyíték arra utal, hogy a cukorbetegség előfordulása világszerte növekszik, elsősorban a több tényező által okozott elhízás növekedése miatt” – írják a kutatók.

(Kiemelt kép: Schmuck Andor Instagramja)