Ha ezt észleli elalvás előtt, az a rák jele is lehet

A rák rendkívül alattomos, sokáig rejtőzködő fajtáját csíphetjük nyakon a lefekvéskor, elalvás előtt észlelt tünetekkel.

2024. február 16., 10:30

Szerző:

A ráknak olyan tünetei is lehetnek, amit sokan nem vesznek komolyan. Az egyik legalattomosabb fajtája a hasnyálmirigyrák, ami különösen veszélyes, mert sokszor nagyon csendben támad, és csak már a késői diagnózisra kerül sor. Mivel a rák sokáig maradhat tünetmentes, ezért életmentő, ha idejében felfigyelünk a jelekre.

Elalvás előtti tünetekkel jelez a rák

A hasnyálmirigyrák a hasnyálmirigyből indul és nagyon könnyen képez áttéteket. Ez a daganattípus főleg a 45 éven felülieket érinti (ám ez nem jelenti, hogy fiatalabbak ne betegedhetnének meg), és bár a szakemberek még nincsenek tisztában azzal, pontosan mi is okozza, bizonyos életmódbeli tényezők, illetve korábbi betegségek növelhetik a kialakulásának a rizikóját. Ezek közé tartozik például a túlsúly, a cukorbetegség, a korábbi hasnyálmirigy-gyulladás , a genetikai örökségünk, illetve a dohányzás. A hasnyálmirigyrák bizonyos tünetei az éjszakai órában erősebbek, ráadásul csak akkor enyhülnek, ha a beteg előrehajol, ezért érdemes figyelni az elalvás előtti diszkomfortézésre a testben.

A hasnyálmirigyrák tünetei

A hasnyálmirigyrák sokáig maradhat tünetmentes vagy csak olyan jelei mutatkoznak meg, amiből senki sem gondol arra, hogy nagy baj lehet. Most azonban eláruljuk, hogy mik azok a jelek, amikre érdemes nagyobb figyelmet fordítani:

  • Hasi fájdalom
  • Hátfájás
  • Új cukorbetegség
  • Sárgaság
  • Ok nélküli fogyás
  • Általános fájdalomérzet

Amennyiben a hasnyálmirigynél kialakuló tumor bizonyos idegeket is nyom, az fájdalommal járhat együtt. Ez általában a has felső részében jelentkezik és a hát felé is kisugározhat, a jellege pedig éles, de közepes vagy elviselhető mértékű.

A fájdalom gyakran intenzívebben jelentkezik az éjszakai órákban, és enyhül, ha az érintett előrehajol. Ezért érezhetik a betegek lefekvéskor, hogy valami nincs renden.

Természetesen a tünetek hátterében más betegség is állhat, de mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, ha a probléma már egy ideje fennáll.

Mindenképpen gyanakvásra adhat okot a hirtelen, átmenet nélkül jelentkező, súlyos cukorbetegség is. Ha valakinél nincsenek meg a cukorbetegség rizikótényezői, vagy a családi halmozódás, akkor a cukorbetegség a hasnyálmirigy betegségére utal, hiszen ez a szerv állítja elő a glükóz feldolgozásához nélkülözhetetlen inzulint.

A sárgaságot leggyakrabban a különböző májbetegségekkel hozzák kapcsolatba, de hasnyálmirigyproblémákra is utalhat. A hasnyálmirigy epehólyaghoz közeli részén található tumor ugyanis megzavarhatja az epe termelődését, illetve az epehólyag vékonybélbe ürülését, ez pedig a bilirubinnak nevezett anyag felgyülemlését okozhatja a vérben. A sárgaság látványos tünetekkel jár, például a bőr és a szemfehérje besárgulásával, valamint a tenyér és a talp viszketésével.

Szintén problémára utalhat az, ha valaki annak ellenére veszít a súlyából, hogy az étrendje vagy a mozgásprogramja nem változik. A daganat továbbterjedésével a belső szervek hatékonysága sérülhet, emésztési és felszívódási zavarok léphetnek fel. Az is jellemző, hogy a rákos sejtek és az egészséges sejtek „versengenek" a tápanyagokért.

A széklet megváltozása is a hasnyálmiriggyel kapcsolatos problémákra, például daganatokra utalhat, mert a hasnyálmirigy által termelt enzimek szükségesek az elfogyasztott étel rendes megemésztéséhez. Ha ezekből az enzimekből hiányt szenvedünk, akkor az a székleten is látszik, gyakran nem megfelelően megemésztett "tápanyagmaradványokat" tartalmaz. A széklet színe is megváltozik a bilirubin hiánya miatt. Ha tehát a széklet világos színű, fényes és olajos felületű, igen bűzös és lebeg a víz felszínén, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)