Cukorbetegség-járvány fenyegeti a világot

Egy friss kutatás szerint 2050-re akár 1,3 milliárd cukorbeteg lehet a világon. A kisebbségek, etnikai csoportok, és a földrajzi egyenlőtlenségek miatt hátrányban lévők körében még nagyobb ütemben nőhet a betegek száma, hiszen ők kisebb valószínűséggel jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz, gyógyszerekhez. 

2023. június 23., 10:46

Szerző:

Minden országban és minden korcsoportban emelkedés várható a cukorbetegek számában, a gyorsan növekvő elhízás és az egészségügyi egyenlőtlenségek növekedése miatt.  A következő 30 évben várhatóan egyetlen országban sem fog csökkenni a cukorbetegek aránya. A kutatás eredményeit a The Lancet és a The Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratokban tették közzé, és a Guardian foglalta össze. A szakértők riasztónak nevezték az adatokat, mondván, hogy a cukorbetegség világszerte megelőzi a legtöbb betegséget, és jelentős veszélyt jelent az emberekre és az egészségügyi rendszerekre – írja az euronews. 

„A cukorbetegség továbbra is korunk egyik legnagyobb közegészségügyi veszélye, és az elkövetkező három évtizedben minden országban, korcsoportban és nemi csoportban agresszíven fog növekedni, ami világszerte komoly kihívást jelent az egészségügyi rendszerek számára” – mondta Dr. Shivani Agarwal, a Montefiore Egészségügyi Rendszer és a New York-i Albert Einstein Orvosi Főiskola munkatársa.

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a világ népessége mintegy 9,8 milliárd fő lesz, vagyis ez alapján addigra minden hetedik-nyolcadik emberből egy cukorbeteg lesz. „A 2-es típusú cukorbetegség, amely a cukorbetegek többségét teszi ki, nagyrészt megelőzhető, és bizonyos esetekben potenciálisan visszafordítható, ha a betegség korai stádiumában felismerik és kezelik. Ugyanakkor minden bizonyíték arra utal, hogy a cukorbetegség előfordulása világszerte növekszik, elsősorban a több tényező által okozott elhízás növekedése miatt” – írják a kutatók.

A szerzők szerint a kisebbségek, etnikai csoportok, és a földrajzi egyenlőtlenségek miatt hátrányban lévők körében még nagyobb ütemben nőhet a betegek száma, hiszen ők kisebb valószínűséggel jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz, gyógyszerekhez.  A koronavírus-járvány világszerte felerősítette a cukorbetegséggel kapcsolatos egyenlőtlenségeket. A szerzők szerint a cukorbetegeknél kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki súlyos covid-fertőzés és többen haltak meg, mint a cukorbetegségben nem szenvedők, különösen a kisebbségi etnikai csoportok körében. Dr. Alisha Wade, a kutatás társszerzője, a dél-afrikai Witwatersrand Egyetem docense elmondta: „Létfontosságú, hogy a társadalmi és gazdasági tényezők cukorbetegségre gyakorolt hatását elismerjék, megértsék és beépítsék a globális diabéteszválság megfékezésére irányuló erőfeszítésekbe.”

(Kiemelt képünkön: Digitális egészségügyi diabetikus vércukorszintmérés okostelefonnal és vércukormérővel. Fotó: MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LI / SMD / Science Photo Library via AFP)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.