Az orvos figyelmeztet: ezt a 4 ételt soha ne egye meg az étteremben

Egy amerikai belgyógyász szerint bizonyos ételek akár életveszélyes fertőzéseket is okozhatnak, ezért semmiképpen sem szabad elfogyasztani őket, még akkor sem, ha elegáns éttermekben szolgálják fel őket.

2025. július 1., 17:09

Szerző:

Dr. Christine Adaeze Nwoha, texasi orvos és a krónikus betegségek szakértője, négy olyan ételt nevezett meg, amelyeket sosem fogyaszt étteremben, még akkor sem, ha ínycsiklandóak az étlap alapján. Az Instagramon közzétett videójában, amely már közel félmillió megtekintést ért el, arra figyelmeztet, hogy a „menőnek” számító fogások gyakran rejthetnek veszélyes baktériumokat – számol be róla a Daily Mail.

Ezekkel az ételekkel nem érdemes kísérletezni

Az első kerülendő élelmiszer a nyers osztriga. Dr. Nwoha egyik barátja hónapokat töltött kórházban egy fertőzött kagyló miatt. Az osztriga ugyanis hordozhat Vibrio vulnificus nevű baktériumot, amely súlyos fertőzéseket, sőt szepszist vagy halált is okozhat. A baktérium különösen veszélyes várandósokra, illetve legyengült immunrendszerűekre, de egészséges embereket is megbetegíthet.

Második a jégkocka, amit gyakran elfelejtenek kockázatként kezelni. A doktor szerint a jégkészítő gépek nehezen tisztíthatók, gyakran „gusztustalanul mocskosak”, és a fagyasztás sem pusztítja el az összes baktériumot. Különösen veszélyes, ha a gépeket olyan személyzet kezeli, akik nem mostak kezet toalett-használat után.

Harmadik tiltólistás tétel a citrom- és limekarika, amelyek bár frissnek tűnnek, gyakran koszos padlón végzik, majd visszakerülnek a tálcára és onnan az italokba – állítja az orvos.

Negyedik a nem teljesen átsütött hamburger. Míg egy steak esetén a külső hőkezelés elég lehet a baktériumok elpusztításához, a darált húsból készült pogácsa belsejében is megbújhat az E.coli vagy a szalmonella. Dr. Nwoha azt tanácsolja: ha a tányérunkra félig sült burger kerül, küldjük vissza, mert a középen nyers hús megbetegíthet.

A figyelmeztetés nem alaptalan, világszerte évente több mint 420 ezer ember hal meg ételmérgezés következtében, és a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) szerint csak az Egyesült Királyságban évente 2,4 millió ilyen esetet regisztrálnak. A legújabb aggodalom egy különösen agresszív E.coli-törzs (STEC), amelyet a kutatók a fiatal felnőttek vastagbélrákos eseteivel is összefüggésbe hoztak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

A nehezen diagnosztizálható  zsírmáj a májszövet hegesedését okozza, és akár májzsugorhoz is vezethet. Emellett növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus vesebetegség és a májrák kockázatát is.