Szalmonella miatt hívtak vissza egy kolbászt, ne egye meg, ha vásárolt ilyet
Ha ilyen kolbászt vásárolt, ne fogyassza el, mivel szalmonella gyanúja miatt hívták vissza.
Az utóbbi időszakban többször előfordult, hogy egyes termékeket valamilyen gyártási hiba vagy éppen szennyezés miatt kénytelen volt a gyártó vagy a forgalmazó visszahívni. Most egy kolbászt hívtak vissza, mivel a termékkel kapcsolatban felmerült a szalmonella gyanúja, írta meg a 24.hu.
Szalmonella miatt hívták vissza a kolbászt
Szalmonella lehetséges jelenléte miatt visszahívást rendelt el a Hajnal Húskombinát Kft. jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az intézkedés a csípős füstölt kolbász egy meghatározott tételét érinti: a G5134 tételszámú, 2025. július 3-i minőségmegőrzési idővel ellátott terméket kérik a vásárlóktól, hogy ne fogyasszák el.
A gyártó közölte: az érintett terméket blokkal vagy anélkül is visszaveszik a győri üzletükben (Aradi vértanúk út 18.), az árát pedig visszatérítik.
A Nébih emlékeztetett: a szalmonella baktérium élelmiszerek, víz vagy szennyezett kéz útján juthat az emberi szervezetbe. A fertőzés leggyakoribb tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de előfordulhat hőemelkedés, levertség, sőt akár tünetmentes lefolyás is. A tünetek általában 1–2 napon belül jelentkeznek, de hosszabb lappangási idő sem kizárt.
A hatóság kiemeli, hogy az alapos hőkezelés sütés, főzés elpusztítja a baktériumokat, ugyanakkor a kisgyermekekre, idősekre és legyengült immunrendszerűekre nézve a szalmonellafertőzés különösen veszélyes lehet.
A visszahívott termékkel kapcsolatos további információk a Nébih honlapján érhetők el.
Ezek a veszélyei a szalmonellának
Korábban a 168.hu is megírta, hogy vannak ételek, melyeket tilos elfogyasztani azután, hogy átlépték a lejárati időt. Vannak különösen kockázatos élelmiszerek, ilyen például a füstölt lazac, a tojás vagy éppen a krémsajtok. Ha valaki ezeket már akkor eszi meg, amikor lejártak, kockáztatja az egészségét.
A Nébih oldalán található információk szerint a szalmonella jellemző tünetei közé tartozik a hasmenés, hányás, magas láz, enyhébb esetekben pedig a hőemelkedés, levertség, de az is előfordulhat, hogy a betegség tünetmentes marad.
„A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges”
– olvasható a Nébih oldalán.
A betegség lefolyása, súlyosság és időtartama változó lehet. A szalmonella különösen veszélyes lehet az idősekre, gyermekekre, illetve azokra, akiknek valamilyen egyéb betegség miatt legyengült az immunrendszerük. Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor ajánlott orvoshoz fordulni. Ha pedig a vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, akkor ügyeljen a fertőtlenítésre és az alapos kézmosásra. A Nébih a honlapján felhívja a figyelmet a megelőzésre, ajánlják, hogy a főtt ételt minél hamarabb hűtsük le, és tároljuk hűvös helyen, valamint mindenki figyeljen oda, hogy az ételek megfelelő hőmérsékleten készüljenek el.