Szalmonella miatt hívtak vissza egy kolbászt, ne egye meg, ha vásárolt ilyet

Ha ilyen kolbászt vásárolt, ne fogyassza el, mivel szalmonella gyanúja miatt hívták vissza.

2025. június 27., 16:55

Szerző:

Az utóbbi időszakban többször előfordult, hogy egyes termékeket valamilyen gyártási hiba vagy éppen szennyezés miatt kénytelen volt a gyártó vagy a forgalmazó visszahívni. Most egy kolbászt hívtak vissza, mivel a termékkel kapcsolatban felmerült a szalmonella gyanúja, írta meg a 24.hu.

Szalmonella miatt hívták vissza a kolbászt

Szalmonella lehetséges jelenléte miatt visszahívást rendelt el a Hajnal Húskombinát Kft. jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az intézkedés a csípős füstölt kolbász egy meghatározott tételét érinti: a G5134 tételszámú, 2025. július 3-i minőségmegőrzési idővel ellátott terméket kérik a vásárlóktól, hogy ne fogyasszák el.

A gyártó közölte: az érintett terméket blokkal vagy anélkül is visszaveszik a győri üzletükben (Aradi vértanúk út 18.), az árát pedig visszatérítik.

A Nébih emlékeztetett: a szalmonella baktérium élelmiszerek, víz vagy szennyezett kéz útján juthat az emberi szervezetbe. A fertőzés leggyakoribb tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de előfordulhat hőemelkedés, levertség, sőt akár tünetmentes lefolyás is. A tünetek általában 1–2 napon belül jelentkeznek, de hosszabb lappangási idő sem kizárt.

A hatóság kiemeli, hogy az alapos hőkezelés sütés, főzés elpusztítja a baktériumokat, ugyanakkor a kisgyermekekre, idősekre és legyengült immunrendszerűekre nézve a szalmonellafertőzés különösen veszélyes lehet.

A visszahívott termékkel kapcsolatos további információk a Nébih honlapján érhetők el.

Ezek a veszélyei a szalmonellának

Korábban a 168.hu is megírta, hogy vannak ételek, melyeket tilos elfogyasztani azután, hogy átlépték a lejárati időt. Vannak különösen kockázatos élelmiszerek, ilyen például a füstölt lazac, a tojás vagy éppen a krémsajtok. Ha valaki ezeket már akkor eszi meg, amikor lejártak, kockáztatja az egészségét.

A Nébih oldalán található információk szerint a szalmonella jellemző tünetei közé tartozik a hasmenés, hányás, magas láz, enyhébb esetekben pedig a hőemelkedés, levertség, de az is előfordulhat, hogy a betegség tünetmentes marad.

„A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges”

– olvasható a Nébih oldalán.

A betegség lefolyása, súlyosság és időtartama változó lehet. A szalmonella különösen veszélyes lehet az idősekre, gyermekekre, illetve azokra, akiknek valamilyen egyéb betegség miatt legyengült az immunrendszerük. Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor ajánlott orvoshoz fordulni. Ha pedig a vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, akkor ügyeljen a fertőtlenítésre és az alapos kézmosásra. A Nébih a honlapján felhívja a figyelmet a megelőzésre, ajánlják, hogy a főtt ételt minél hamarabb hűtsük le, és tároljuk hűvös helyen, valamint mindenki figyeljen oda, hogy az ételek megfelelő hőmérsékleten készüljenek el.

15:23

Miközben Brüsszelben egymás után dőlnek el a következő évek stratégiai irányai, Orbán Viktor szerint a legnagyobb veszély most nem a migráció vagy a gazdaság, hanem Ukrajna EU-csatlakozása. A miniszterelnök szerint a belépés nem szolidaritás, hanem önsorsrontás lenne, és ebben most már kétmillió magyar szavazó is megerősítette.