Ha ilyen snacket vett, ne fogyassza el, szalmonellás lehet tőle

Szalmonella veszélye miatt visszahívta az egyik népszerű snacket a gyártó, eláruljuk, mire kell figyelni.

2024. október 17., 12:47

Szerző:

Elővigyázatosság miatt a Kifli.hu visszahívta az egyik termékét, és arra kérnek mindenkit, aki vásárolt belőle korábban, vegye fel velük a kapcsolatot. A termékkel kapcsolatban felmerült a szalmonella gyanúja, így annak az elfogyasztását senkinek sem javasolják.

Szalmonella gyanúja miatt hívták vissza ezt a terméket

A Kifli.hu oldalán jelent meg egy felhívás, hogy elővigyázatosságból visszahívta a forgalmazó az alábbi terméket: Biopont 75 grammos kiszerelésű, sajtos-hagymás ízesítésű extrudált BIO kölesgolyó. Az oldalon közzétették a termék gyártásai számát, illetve a lejárati időket. Arra kérnek mindenkit, ha valaki vásárolt az említett termékből, akkor haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a Kifli.hu ügyfélszolgálatával.

Lejárati dátumok:

  • 2025.01.22.
  • 2025.02.27.
  • 2025.03.17.

Fontos, hogy csak az említett lejárati idővel rendelkező termékek érintetettek. Ezért az egyéb termékeket nem kell kidobni, ezeket nyugodtan el lehet fogyasztani az ajánlás szerint.

Ezek a veszélyei a szalmonellának

Korábban a 168.hu is megírta, hogy vannak ételek, melyeket tilos elfogyasztani azután, hogy átlépték a lejárati időt. Vannak különösen kockázatos élelmiszerek, ilyen például a füstölt lazac, a tojás vagy éppen a krémsajtok. Ha valaki ezeket már akkor eszi meg, amikor lejártak, kockáztatja az egészségét.

A Nébih oldalán található információk szerint a szalmonella jellemző tünetei közé tartozik a hasmenés, hányás, magas láz, enyhébb esetekben pedig a hőemelkedés, levertség, de az is előfordulhat, hogy a betegség tünetmentes marad.

„A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges”

– olvasható a Nébih oldalán.

A betegség lefolyása, súlyosság és időtartama változó lehet. A szalmonella különösen veszélyes lehet az idősekre, gyermekekre, illetve azokra, akiknek valamilyen egyéb betegség miatt legyengült az immunrendszerük. Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor ajánlott orvoshoz fordulni. Ha pedig a vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, akkor ügyeljen a fertőtlenítésre és az alapos kézmosásra. A Nébih a honlapján felhívja a figyelmet a megelőzésre, ajánlják, hogy a főtt ételt minél hamarabb hűtsük le, és tároljuk hűvös helyen, valamint mindenki figyeljen oda, hogy az ételek megfelelő hőmérsékleten készüljenek el.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)