Erre figyeljen, ha nem akar ételmérgezést kapni

Nyáron könnyű ételmérgezés áldozatává válni, de egy kis körültekintéssel megelőzhetőek a kellemetlen tünetek.

2024. július 24., 15:57

Szerző:

„Az ételmérgezéssel összefüggésben elsőként a tojásra, a tejtermékekre, vagy húsokra gondolunk, pedig a zöldség- vagy gyümölcsfélék is okoznak panaszokat. Az Egyesült Államokban 2011-ben lezajlott lisztériajárványt például fertőzött sárgadinnye fogyasztása idézte elő, de ismerünk olyan eseteket is, ahol fertőzött mogyoró okozott szalmonellás megbetegedéseket, egy élelmiszerbiztonsági vizsgálat pedig az áruházi zöldség- és gyümölcskínálat 39 százalékában mutatott ki széklet eredetű kórokozót” – mondta el dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa a Webbeteg oldalán. 

Így előzhető meg az ételmérgezés

A doktornő szerint a legfontosabb a tisztasági szabályok betartása, az alapos kézmosás főzés-sütés előtt. A zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás előtt mindig alaposan mossa és szárítsa meg, fogyasztásig tárolja őket hűtőben, elkülönítve a több élelmiszertől. A spenót, saláta, káposzta és egyéb zöldségek külső leveleit távolítsa el, a többi, felhasználásra szánt levelet külön-külön, egyesével mossa le. 

A tojásokat feltörés előtt mindig alaposan mossa át. A konyhapultot, vágódeszkát és az evőeszközöket pedig mindig alaposan tisztítsa meg, különösen nyers hús, vagy zöldségek feldolgozását követően. A nyers tojást tartalmazó ételeket kerülje a nyári melegben, ezek szinte pillanatok alatt megromolhatnak a hűtőből kivéve. 

Kisebb tűzön, kellő ideig grillezze a húsféléket, hogy a hús belseje is kellően átsüljön. Ha mikrohullámú sütőben melegít egy ételt, legalább adagonként 4-5 percet melegítse őket a legmagasabb fokozaton, hogy a baktériumok is elpusztuljanak. Az elkészített ételt rövid időn belül tálalja és fogyassza el, a maradékot mielőbb tegye hűtőbe. 

Ilyen tünetekkel forduljon orvoshoz

A gyomorfertőzések többsége magától is gyógyul pár napon-egy héten belül. Ilyenkor ajánlott étrend a pirítósra, a kétszersültre, a rizsre, a sós vízben főtt burgonyára, az almára, a banánra, és az ízesítetlen teára épül. A hányással, hasmenéssel járó állapotok kezelésénél elsődleges az elvesztett folyadék és só pótlása.

A rizikócsoportba tartozó idősek, kisgyermekek és legyengült immunrendszerű betegek esetében azonban súlyosabb panaszok is jelentkezhetnek, melyek kezelése orvosi segítséget, gyakran kórházi kezelést igényel. Forduljon orvoshoz, ha elhúzódó, magas láz, véres hasmenés, csillapíthatatlan hányás, vagy 3 napnál tovább tartó hasmenés jelentkezik. A vizelet csökkenése, a száraz száj, zavartság a kiszáradás jelei lehetnek, gyanú esetén hívjon orvosi segítséget.

(Kép forrása: Freepik)