Kórház és ételmérgezés: romlott ételtől lettek rosszul a betegek a budapesti kórházban

A Szent Imre kórházban kaptak romlott ételt a betegek, tömeges ételmérgezés lett a vége.

2024. április 10., 11:25

Szerző:

Hányást és hasmenést okozó ételmérgezést kapott a betegek és az egészségügyi dolgozók sokasága hétfői ebédtől a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórházában – írta a 24.hu a Magyar Hang több egymástól független értesülése alapján. Információik szerint több tucat ember lett rosszul, miután evett a kórház szerződéses partnere által leszállított ebédből.

Az étkeztető cég álláspontja szerint az étel szállítás közben vagy után romolhatott meg. „Mivel a dél-budai kórházhoz tartozó központi konyha felújítás alatt áll, ideiglenesen egy másik kórházból látjuk a dél-budai kórházat is. Az érintett napon mindkét kórház részére ugyanazt a meleg ételt készítettük el, de a másik kórházból nem jött jelzés semmiféle élelmezéssel összefüggő megbetegedésre” – nyilatkozta a lapnak a cég igazgatója.

Az esetről később a kórház is kiadott egy közleményt, amelyben a következő írták: „Április 7-én egy külső konyháról a Dél-budai Centrumkórház – Szent Imre Egyetemi Oktatókórházba szállított egyik főétel minden valószínűség szerint romlott volt. A minőségi hiba az első adagok kiosztása után derült ki, az ápolási igazgató azonnal elrendelte az ételosztás leállítását. A kórház gyors intézkedése ellenére a betegek egy kisebb csoportja már fogyasztott az ételből. Az érintett, különböző osztályokon fekvő 36 betegnek enyhe hasmenése volt. Az érintettek hétfőn és kedden diétás menüt kaptak, jelenleg jól vannak, hasmenésük elmúlt. Az intézmény higiénikusa az illetékes hatóságok felé jelentette a történteket, a vizsgálatok megkezdődtek." 

Az ételmérgezés akár halálos is lehet

 

Tavaly novemberben egy romániai kórházban három beteg meghalt ételmérgezés következtében, az esetről lapunk is beszámolt.


A mérgezés előtti napon ételadományt kapott az intézmény egy kolostorból, de a vallási ünnepen főzött ételtől a rendházban nem betegedett meg senki. Egy pszichiátriai kórház három betege meghalt és több mint húsz páciens, illetve alkalmazott ételmérgezés tüneteivel azonban kórházba került, miután valamennyien ettek a kolostorból küldött ünnepi ebédből.

Az ételadomány a Vaslui megyei Murgeni településen működő kórházba érkezett egy vallásos ünnep alkalmából a floresti-i kolostorból. Az ételből valamennyi beutalt páciens és a kórház személyzete is evett. Az első tünetek másnap hajnalban jelentkeztek, majd napközben is többször riasztották a mentőket. Estig 27 beteget szállítottak ételmérgezés tüneteivel a barladi városi kórházba. Három ember életét már nem tudták megmenteni.

A bukaresti egészségügyi minisztérium válságstábot hozott létre az eset után, mintákat vettek, amelyet a jászvásári törvényszéki orvostani intézetbe küldtek kivizsgálásra. A tárca közleménye megjegyzi, hogy az ételadomány halból készült.

(Kép forrása: Pixabay)

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.