Tömeges ételmérgezés volt egy kórházban, három beteg meghalt

A mérgezés előtti napon ételadományt kapott az intézmény egy kolostorból, de a vallási ünnepen főzött ételtől a rendházban nem betegedett meg senki.

2023. november 23., 08:06

Szerző:

Romániában egy pszichiátriai kórház három betege meghalt és több mint húsz páciens, illetve alkalmazott ételmérgezés tüneteivel kórházba került szerdán, miután valamennyien ettek egy közeli kolostorból küldött ünnepi ebédből – írta meg az ATV.

Az ételadomány a Vaslui megyei Murgeni településen működő kórházba érkezett egy vallásos ünnep alkalmából a floresti-i kolostorból. Az ételből  valamennyi beutalt páciens és a kórház személyzete is evett. Az első tünetek szerda hajnalban jelentkeztek, majd napközben is többször riasztották a mentőket. Estig 27 beteget szállítottak ételmérgezés tüneteivel a barladi városi kórházba. Három ember életét már nem tudták megmenteni.

A bukaresti egészségügyi minisztérium válságstábot hozott létre, mintákat vettek, amelyet a jászvásári törvényszéki orvostani intézetbe küldtek kivizsgálásra. A tárca közleménye megjegyzi, hogy az ételadomány halból készült.

A Vremea Noua helyi hírportálnak nyilatkozó Ariton Iezechiel apát kizártnak tartja, hogy a kolostorban készített ebéd okozta a bajt, mert a kolostor lakói is abból ettek, és semmi bajuk.

Eduard Cazacu, a pszichiátriai kórházat működtető Murgeni város polgármestere a lapnak azt mondta: a kórházigazgatóval ellenőrizték, hogy estére a betegek halkonzervet is kaptak, ezeket is ellenőrizni fogják, bár szavatossági idejük 2026-ban jár csak le.

A pszichiátriai kórház igazgatójával úgy döntöttek: még a kórházból származó víz fogyasztását is betiltják, amíg a szakértői vizsgálat ki nem deríti, mi okozta a mérgezést.

 (Képünk illusztráció, Pexels.com)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.