Így tárolja a kenyeret, ha egészséges akar maradni

Van egy egyszerű trükk, amellyel a mindennapi kenyérfogyasztás vércukorszint-csökkentő és emésztéstámogató hatású lehet.

2025. július 12., 09:00

Szerző:

Elsőre furcsának tűnhet, de érdemes lefagyasztani a kenyeret, legalábbis ezt javasolja Dr. Karen Alarcón gasztroenterológus, aki szerint ezzel a módszerrel nemcsak az élelmiszerpazarlás előzhető meg, hanem a kenyér akár tízszer egészségesebb is lehet. A Dívány cikke szerint a magyarázat egyszerű: a fagyasztás hatására a kenyérben található keményítő egy része úgynevezett rezisztens keményítővé alakul át, amelyet szervezetünk nem emészt meg könnyen, így vércukorszint-emelkedést sem okoz olyan gyorsan, mint friss társa.

Ön tudja, mi a rezisztens keményítő? Ettől lesz egészséges a kenyér

Ha így fogyasztjuk a kenyeret, a benne található szénhidrátok nagy része prebiotikus rosttá alakul. A rezisztens keményítő ugyanis prebiotikus hatású: segíti a jótékony bélbaktériumok működését, vagyis hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához. Ez különösen előnyös lehet azoknak, akik szeretnék támogatni emésztésüket vagy vércukorproblémákkal küzdenek. A cikkben idézett kutatások szerint már egyetlen fagyasztott, majd felolvasztott, és megpirított szelet kenyér is látványos különbséget hozhat: a vércukorszint-emelkedés akár 39 %-kal is alacsonyabb lehet, mint friss kenyér esetén.

Fontos azonban, hogy a kenyér fagyasztása során légmentes csomagolást használjon, és a kiolvasztás után lehetőleg három napon belül fogyassza el a kenyeret.  A felmelegítés – például pirítás – tovább növeli a jótékony hatást, mivel még több keményítő válik ellenállóvá az emésztéssel szemben.

A módszer egyszerű, nem igényel különösebb életmódváltást, és otthoni körülmények között is könnyedén bevezethető. Ha eddig csak azért fagyasztotta le a kenyeret, hogy ne romoljon meg, most újabb oka lehet rá: így nemcsak tovább tart, hanem még a szervezetét is támogatja vele. Ráadásul ez nemcsak a kenyérre, hanem más szénhidrátokra is igaz: például a rizsre vagy a tésztára.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)