Ez a sütőtökös banánkenyér az ősz kedvenc édessége, nagyon gyorsan elkészül

Elérkezett az őszi sütés időszaka, ez a sütőtökös banánkenyér pedig mindenkinek a kedvence lesz a szezonban!

2024. október 16., 16:06

Szerző:

Ősszel nagyon sokan sütnek banánkenyeret, hiszen egy könnyen elkészíthető édességről van szó, amivel akár még pár megbarnult banánt is megmenthetünk. A sütőtökös verzió is legalább ennyire könnyen elkészül, a fűszereknek, egyéb összetevőknek köszönhetően biztosan ez lesz a szezon sztárja!

Így lesz igazán finom a banánkenyér

A banánkenyeret talán senkinek sem kell bemutatnunk, mivel manapság az egyik legnépszerűbb édességnek számít. Nem kell vele sok időt eltölteni, a hozzávalókat csak egyszerűen össze kell keverni, és mivel egy formában ajánlott kisütni, ezért még több idő spórolható meg vele.

A tökéletes banánkenyér elkészítése könnyű, és csak pár szabályt szükséges követni ahhoz, hogy a tészta finom és könnyű legyen. A legfontosabb, hogy mindig már érett banánt használjon. Az esetek többségében ez kicsit édesebb, emellett könnyebben össze lehet törni a gyümölcsöket egy villával. Emellett a tojás hőmérsékletére is figyeljen, mindig szobahőmérsékletű legyen a tojás, ha ezt a süteményt szeretné elkészíteni. Így a tojás jobban keveredik a többi összetevővel, és lazább tésztát eredményez.

Fontos, hogy a tésztát csak addig keverje, amíg az összetevők teljesen egyneművé válnak. Nem szabad túlságosan sokáig keverni, mivel akkor sűrűbbé válhat a tészta.

Hozzávalók:

  • 2 nagy, érett banán
  • 330 gramm sütőtökpüré
  • 70 gramm margarin, vagy kókuszolaj esetleg vaj
  • 125 ml tej, ez lehet növényi ital is
  • 90 gramm édesítőszer vagy juharszirup
  • 40 gramm lenmag, őrölt
  • 190 gramm liszt
  • 115 gramm reszelt mandula
  • 2 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál szerecsendió
  • pici só

Elkészítés:

A banánt elsőként egy tálban pépesítjük. Hozzákeverjük a sütőtökpürét, a folyékony margarint, a tejet és az édesítőt. Adjuk hozzá a lenmagot, keverjük össze, és hagyjuk állni a masszát nagyjából 10 percig. Közben előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Egy 25 cm-es süteményformát kibélelünk sütőpapírral. Az összes száraz hozzávalót a folyékony hozzávalókhoz keverjük. Majd a tésztát az előkészített tepsibe töltjük.

Előmelegített sütőben, a középső rácson nagyjából 50-55 percig sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, végezzünk tűpróbát. Ha szeretnénk kicsit édesebbé tenni, akkor mogyoróvajjal vagy mogyorókrémmel, esetleg olvasztott csokoládéval is boríthatjuk a tetejét, miután kihűlt.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)