Ez a sütőtökös banánkenyér az ősz kedvenc édessége, nagyon gyorsan elkészül
Elérkezett az őszi sütés időszaka, ez a sütőtökös banánkenyér pedig mindenkinek a kedvence lesz a szezonban!
Ősszel nagyon sokan sütnek banánkenyeret, hiszen egy könnyen elkészíthető édességről van szó, amivel akár még pár megbarnult banánt is megmenthetünk. A sütőtökös verzió is legalább ennyire könnyen elkészül, a fűszereknek, egyéb összetevőknek köszönhetően biztosan ez lesz a szezon sztárja!
Így lesz igazán finom a banánkenyér
A banánkenyeret talán senkinek sem kell bemutatnunk, mivel manapság az egyik legnépszerűbb édességnek számít. Nem kell vele sok időt eltölteni, a hozzávalókat csak egyszerűen össze kell keverni, és mivel egy formában ajánlott kisütni, ezért még több idő spórolható meg vele.
A tökéletes banánkenyér elkészítése könnyű, és csak pár szabályt szükséges követni ahhoz, hogy a tészta finom és könnyű legyen. A legfontosabb, hogy mindig már érett banánt használjon. Az esetek többségében ez kicsit édesebb, emellett könnyebben össze lehet törni a gyümölcsöket egy villával. Emellett a tojás hőmérsékletére is figyeljen, mindig szobahőmérsékletű legyen a tojás, ha ezt a süteményt szeretné elkészíteni. Így a tojás jobban keveredik a többi összetevővel, és lazább tésztát eredményez.
Fontos, hogy a tésztát csak addig keverje, amíg az összetevők teljesen egyneművé válnak. Nem szabad túlságosan sokáig keverni, mivel akkor sűrűbbé válhat a tészta.
Hozzávalók:
- 2 nagy, érett banán
- 330 gramm sütőtökpüré
- 70 gramm margarin, vagy kókuszolaj esetleg vaj
- 125 ml tej, ez lehet növényi ital is
- 90 gramm édesítőszer vagy juharszirup
- 40 gramm lenmag, őrölt
- 190 gramm liszt
- 115 gramm reszelt mandula
- 2 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál fahéj
- ½ teáskanál szerecsendió
- pici só
Elkészítés:
A banánt elsőként egy tálban pépesítjük. Hozzákeverjük a sütőtökpürét, a folyékony margarint, a tejet és az édesítőt. Adjuk hozzá a lenmagot, keverjük össze, és hagyjuk állni a masszát nagyjából 10 percig. Közben előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Egy 25 cm-es süteményformát kibélelünk sütőpapírral. Az összes száraz hozzávalót a folyékony hozzávalókhoz keverjük. Majd a tésztát az előkészített tepsibe töltjük.
Előmelegített sütőben, a középső rácson nagyjából 50-55 percig sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, végezzünk tűpróbát. Ha szeretnénk kicsit édesebbé tenni, akkor mogyoróvajjal vagy mogyorókrémmel, esetleg olvasztott csokoládéval is boríthatjuk a tetejét, miután kihűlt.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)