Recept: ratatouille, a francia lecsó

Minden zöldség krémesre puhul. Íme a recept. 

2024. május 27., 12:07

Szerző:

A magyaros lecsóval ellentétben ez a recept nem tartalmaz húst. A ratatouille egy igazán színes, ízes és vitamindús egytálételt, amely a legnagyobb kánikulában sem terheli meg a gyomrot. A ratatouille a francia Riviéra fővárosából, Nizzából ered, régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, sőt, néha zöldséghulladék is került a fazékba – írja a Nosalty.

A francia lecsó gyakori összetevője a paradicsom,a fokhagyma, a hagyma, a cukkini ,a padlizsán, a paprika és a régióban megtalálható leveles fűszernövények kombinációja, mint a metélőhagyma vagy az édeskömény. A ratatouille szó szerint azt jelenti: felkavar.

Ilyen egy jó ratatouille recept: 

Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt az olívaolajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és fokhagymát. Öntsük fel  paradicsomszósszal, vagy használjunk konzerves paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kakukkfüvet, a rozmaringot, a bazsalikomot és a cukrot, majd rotyogtassuk 1-2 percig, majd tegyünk félre – írja a SóBors.

A zöldségeket váltakozva sorakoztassuk fel egymás után egy nagyobb, tapadásmentes edényben vagy tepsiben. Ha az összeset spirálszerűen bepakoltuk, sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk rá a paradicsomszószt.  Óvatosan, anélkül, hogy a formációt összekuszálnánk, rázogassuk meg az edényt, hogy a szósz átjárja a zöldségeket. Alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük 30-35 percig (időnként megrázogatva, hogy ne ragadjon le), vagy amíg minden zöldség krémesre nem puhul. Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni 10 percig, majd melegen fogyasszuk. Jó étvágyat!

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

16:05

A joghurt sokoldalú étel. Akár önmagában, akár öntetként, salátával, vagy épp ivójoghurtként fogyasztva, tökéletes választás az egészséges étrendet követők számára. Ebben a cikkben mindent megtudhat, amit a joghurtról tudni kell: az elkészítés módjától és az összetevőktől a joghurt különböző típusaiig és a szervezetre gyakorolt ​​hatásáig.

2024. június 16., 15:17

Napjaink egyik legrettegettebb betegsége, a mellrák nem válogat, de azért vannak olyan dolgok, amiket megtehetsz, hogy csökkentsd a veszélyes diagnózist.