Recept: ratatouille, a francia lecsó
Minden zöldség krémesre puhul. Íme a recept.
A magyaros lecsóval ellentétben ez a recept nem tartalmaz húst. A ratatouille egy igazán színes, ízes és vitamindús egytálételt, amely a legnagyobb kánikulában sem terheli meg a gyomrot. A ratatouille a francia Riviéra fővárosából, Nizzából ered, régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, sőt, néha zöldséghulladék is került a fazékba – írja a Nosalty.
A francia lecsó gyakori összetevője a paradicsom,a fokhagyma, a hagyma, a cukkini ,a padlizsán, a paprika és a régióban megtalálható leveles fűszernövények kombinációja, mint a metélőhagyma vagy az édeskömény. A ratatouille szó szerint azt jelenti: felkavar.
Ilyen egy jó ratatouille recept:
Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt az olívaolajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és fokhagymát. Öntsük fel paradicsomszósszal, vagy használjunk konzerves paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kakukkfüvet, a rozmaringot, a bazsalikomot és a cukrot, majd rotyogtassuk 1-2 percig, majd tegyünk félre – írja a SóBors.
A zöldségeket váltakozva sorakoztassuk fel egymás után egy nagyobb, tapadásmentes edényben vagy tepsiben. Ha az összeset spirálszerűen bepakoltuk, sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk rá a paradicsomszószt. Óvatosan, anélkül, hogy a formációt összekuszálnánk, rázogassuk meg az edényt, hogy a szósz átjárja a zöldségeket. Alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük 30-35 percig (időnként megrázogatva, hogy ne ragadjon le), vagy amíg minden zöldség krémesre nem puhul. Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni 10 percig, majd melegen fogyasszuk. Jó étvágyat!
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)