Recept - Isteni hűsítő gyűmölcsleves
Mindenkinek van egy megszokott recept a tarsolyában. Mutatjuk, hogy szerintünk mitől lesz igazán finom a gyümölcsleves.
A recept attól függően variálható, hogy milyen gyümölcsöt találunk a kertben vagy a piacon. A gyümölcslevesben az a jó, hogy bármilyen szezonális finomságból készülhet. Már lehet kapni a piacon cseresznyét, nyáron érdemes meggyel, barackkal, akár málnával felturbózni, de mehet bele alma és körte is. Az ínyencebbek szőlőt, áfonyát és citromot, szilvát is raknak bele. A hagyományos nagyi féle gyümölcsleves receptjéből sosem hiányozhat a fahéj és a szegfűszeg.
Ettől lesz igazán finom a gyümölcsleves, íme a recept
A gyümölcsöket készítsük elő. A cseresznyét magozzuk ki, a barackot és a körtét hámozzuk meg, vágjuk kockákra, a málnát mossuk meg, a citromot karikázzuk össze. Tegyük a gyümölcsöket egy lábasba, öntsük rájuk a vizet, tegyük bele a vízbe a fahéjrudat, a szegfűszeget, a cukrot, egy csipet sót. A fűszereket tehetjük fűszerlabdába is. Közepes lángon kezdjük el melegíteni, és 15 percig főzzük, amíg a gyümölcsök puhák nem lesznek –írja a SóBors.
Közben a vaníliás pudingport keverjük ki egy kevés tejjel, majd öntsük a leveshez a többi tejjel együtt. Még pár percig főzzük, míg picit sűrűsödik, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. Amíg még forró, lehet utólag cukrozni, ha szükséges. Ha kihűlt, tegyük hűtőbe, jó hidegen tálaljuk. Ha nincs gyerek a közelben és ül volán mögé, egy kis vodka is kerülhet bele.
Krémlevest is készíthetünk gyümölcsből
Hasonlóan a gyümölcsleveshez az epret megtisztítjuk, felét darabokra vágjuk, porcukorral megszórjuk és hűtőbe rakjuk. A szegfűszeget, a fahéjat vízben kifőzzük. A maradék epret vízben feltesszük főni,, adunk hozzá egy pici sót, cukrot és citromlevet. A Mindmegette receptje szerint az epres pudingot, a vaníliás cukrot, a főzőtejszínt kikeverjük, és a levest besűrítjük. Végül az egészet pürésítjük és lehűtjük. Mikor hideg, belekeverjük az eperdarabokat. A tetejére tejszínhabot nyomunk és mandulaforgácsot szórhatunk, de díszíthetjük menta levéllel is. Ne feledkezzünk meg az ehető virágokról sem!
A szezon első gyümölcsi és zöldségei köztudottan nem csak frissen finomak, hanem üvegbe zárva is, különféle édességek és savanyúságok formájában, jóformán végtelen mennyiségű egyedi receptúrával kecsegtetve a befőzés szerelmeseit. Legfontosabb termesztett gyümölcseink közé tartoznak az alma- és körtefélék, a cseresznyék és meggyek, a szilvák (ilyen a ringló is) és a különböző barackfélék (pl. őszibarack, nektarin, kajszi), de olyan különlegesnek mondható gyümölcsökkel is gyakran találkozhatunk, mint például a faeper, a naspolya vagy a szelídgesztenye. A különféle csemege- és borszőlőkről sem szabad megfeledkeznünk, hiszen Magyarország híres a borairól. Manapság pedig már olyan mediterrán jövevényfajokkal is gyakran találkozhatunk, mint a füge, a gránátalma, a pisztácia vagy a kivi.
A gyümölcsök feldolgozását tekintve rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre: készíthetünk belőlük gyümölcsborokat, pálinkákat, lekvárt és szörpöt, kompótot, ivólevet, szószt, csatnit, különféle aszalványokat, kandírozott gyümölcsöket és egyéb tartós desszerteket is. Hogy minek, mikor jön el a szezonja a befőzőnaptár szerint ebben a cikkünkben írtuk meg.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Wikipédia)