Hódítanak az ehető virágok: salátába és desszertbe egyaránt finomak, de megbolondítják a szendvicseket is

Aki azt gondolta, hogy a virágszirmok pusztán dekorációs célt szolgálnak a tányéron,  azt fel kell világosítanunk: tányérra csak olyan alapanyag kerülhet, ami ehető. Az ehető virágok feldobják a salátát, és egyéni bukét adnak az édességeknek.

2024. március 13., 21:38

Szerző:

Az ehető virág fogalma nem újkeletű, már évezredekkel ezelőtt is fogyasztották a görögök és a rómaiak. A régi szakácskönyvek tele vannak olyan különleges virágos receptekkel, gondoljunk csak az ibolyatortára. A hagyomány nem kopott meg, egyes nemzetek ma is előszeretettel dolgoznak virágokkal a sütés és főzés során. Nem mindegy azonban, melyik virágot esszük meg, és az sem, honnan szerezzük be az alapanyagot.

Vessünk ehető növényeket!

Rengeteg ehető virág létezik, ha van rá lehetősége, mindig magának termelje meg a fogyasztásra alkalmas növényeket. Nem baj, ha nincs kertje, a balkonon is ültethet virágokat. A fogyasztásra szánt növényt soha ne út mellől szedje, de a virágboltokat is kerülje el, hiszen ott vegyi anyagokkal, peszticidekkel (növényvédő szerekkel) és egyéb káros anyagokkal kezelik a virágokat.

Allergiások csak óvatosan kísérletezzenek az ehető virágokkal, mert súlyosbíthatják a tüneteket. A virágok csak és kizárólag alapos tisztítás után kerülhetnek a tányérra. Bár simán is elrágcsálhatóak, akár bundában is ki lehet őket sütni, vagy keverheti őket salátába, feldobhatja velük a házi kencét, de lekvárok és szörpök is készülhetnek belőlük.

A legismertebb ehető virágok

Rózsa

Minden rózsaszirom ehető, de a sötétebb színűeknek intenzívebb a zamatuk. A szirmokat desszertek készítésénél és italokban is ki lehet próbálni, az egyik legkedveltebb rózsából készült különlegesség a rózsalekvár és a rózsaszörp.

Levendula

A nyugtató hatású, illatos növényt nagyon sokoldalúan lehet felhasználni a konyhában. Meleg és hideg italokban is jól érvényesül a zamata. Bátran párosítsa csokival, akár a csokitortát is feldobhatja vele.

Körömvirág

A gyógyító erejéről is híres fűszernövényt nagyon izgalmasan lehet felhasználni a konyhában. Az egyik nagy kedvenc a növényből készült gyógytea, de salátákban is érdemes kipróbálni a gyulladáscsökkentő virágot.

Kamilla

A kicsit édesebb aromájú virágot tea formájában használják a leggyakrabban. A kamilla áldásos hatásairól ismert, ennek ellenére nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása, mivel az arra érzékenyek számára allergiás tüneteket okozhat.

Szegfű

Az illatos virág szirmai édes aromával bírnak, ezért desszertekben, fagylaltokban és lekvárokban lehet a legjobban érvényesíteni a szegfű ízét. A szirmok italokba is kerülhetnek, például limonádéba, de kandírozva is érdemes kipróbálni a virágot.

Sarkantyúka

A növény minden föld feletti része ehető, de csak nyersen, mert hőkezelve elvész az íze. Zamata a retekre emlékezteti az embert, ezért a legjobb salátákba keverni vagy szendvicsek tetejére tenni.

Bársonyvirág

A növényt büdöske néven is szokták emlegetni. A sárgás szirmok ételek színezésére is alkalmasak, hasonló a színerejük a sáfrányéhoz. Felhasználása nagyon változatos, hisz salátákba, de meleg ételekbe is keverhető, levesekbe és köretekbe.

Ezek a virágok is ehetőek! Gondolta volna?

Krizantém

A krizantém sok európai országban a kegyelet virága, a temetőkben az egyik legkedveltebb növény. Kínában az ősi idők óta fontos gyógynövény, a hiedelmek szerint a krizantémbor hosszú élettel áldja meg a fogyasztót. A kicsit kesernyés szirmok gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatással bírnak.

Vadárvácska

Elsősorban ételek dekorálására szokták használni. Íze kicsit hasonlít a mentához, gyümölcsös ételekbe keverve érdemes kipróbálni.NapraforgóA magjából sok jó dolog készül, de a szirmait is fel lehet használni. A szirmok íze az articsókáéhoz hasonló.

Fukszia

Virágaival gyönyörűen díszíthetjük köreteinket.

Mályvarózsa

Ízletes, vegetáriánus köretek fontos kelléke, ám ha túl sokat eszünk belőle, meghajthatja.

Kandírozott virágszirom

Ha desszerteket díszítene virággal, kandírozza őket. Ne féljen, egyszerűbb a folyamat, mint gondolná! A szirmot vagy a virágot mártsa felvert tojásfehérjébe, vagy ecset segítségével vigye fel a fehérjét a növényre, majd szórja rá porcukrot és várja meg, míg megszárad.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  StockSnap via Pixabay)