Ön tudja, kivel bújik ágyba? Így ágyazunk meg az asztmának és az allergiának, ha nem tisztítjuk a matracot rendszeresen

A matracok könnyen elszíneződnek, és a tisztításuk körülményes, mivel az egészet nem igazán lehet a mosógépbe tenni. Éppen ezért legtöbben az ágymatracot védő textíliákat és az ágyneműt mossák rutinszerűen. Bele sem gondolunk abba, mi mindennek ad otthon az ágymatracunk, ám egy orvos felhívta arra a figyelmet, miért fontos a matracot magát is rendszeresen takarítani. Ha nem figyelünk oda, megágyazhatunk az asztmának és az állandó allergiának is.

2024. március 13., 15:35

Szerző:

Míg az ágynemű rendszeres mosása rutinszerű, matracainkat gyakran elhanyagoljuk – de ugyanolyan piszkosak lehetnek, akár a kiömlött folyadékok, akár az izzadság, az elhalt bőr, vagy akár a barnítókrémek miatt –hívja fel a figyelmet a Mirror. Asztma és allergia lehet a leghűségesebb hálótársunk, ha nem szentelünk figyelmet az ágymatrac rendszeres takarításának.

A matrac tisztítása fontos a higiénia és az egészség szempontjából; a matracban esetleg élő poratka és egyéb baktériumok káros anyagokat juttathatnak a levegőbe, ami légzőszervi és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

Egy orvos megosztotta szakértői tanácsait arról, hogyan tartsa tisztán a matracát, és miért olyan fontos ez – a videó megtekintése után azonban sokan nem akarnak az ágyukban aludni. Dr. Karan Raj szerint a porszívó megszabadíthat a matracodban megbújó „tiltott koktéltől".

@dr.karanr Vacuum your mattress! @Dave Chen | Movies/TV ♬ original sound - Dr Karan Raj

 

Dr. Raj egy videóra reagált, amelyen egy férfi látható, amint a matracát porszívózza. A férfi elszörnyed, mennyi port porszívozott össze a látszólag tiszta matracáról. Dr. Raj reakciója TikTok a @dr.karanr fiókján keresztül több mint 1,9 millió megtekintést ért el. Az egészségügyi szakértő így nyilatkozott:

„Amit lát, az nem csak por – sajnos ez az elhalt bőrsejtek, poratkák és ürülékük tiltott koktélja".

Hozzátette: „Minden éjjel néhány millió poratka van az ágyadban – imádnak az ágyadon üríteni, és sajnos a por talán ürüléket tartalmaz,

ami az asztma és más allergiák egyik fő kiváltója.

Látod, ezeket a mikroszkopikus ördögöket vonzza a mocskos környezet, valamint az a 1,5 gramm bőrsejt, amit naponta levetsz, hogy tápláld őket".

Arról beszélve, hogy jó ötlet-e porszívózni a matracot, az orvos megjegyezte: „Ha naponta kiporszívózza a matracát, csökkenti az allergénterhelést. Ezáltal csökken annak a kockázata, hogy az allergének viszkető szemet, orrfolyást vagy tüsszögést okoznak, és kisebb az esélye, hogy ezek súlyosbítják a bőrallergiát, asztmát, bőrkiütéseket vagy más légúti problémákat"."

Dr. Raj szerint nemcsak jobban fog aludni, ha megtisztítja a matracát, hanem az egészségét és a matrac élettartamát is védi. Azt is tanácsolja, hogy fektessen be egy matracvédőbe.

 

A kommentelők közül volt, aki kipróbálta a trükköt, és meglepetten tapasztalta: „Én ezt csinálom, és őrület, hogy mennyi por jön ki az ágyamból.”

Házi poratkák azonban nem csak az ágymatracban találhatók: a legnagyobb mennyiségben az ágyneműkben, párnákban, bútorhuzatokban, szőnyegekben, plüssállatokban találhatóak. A háziporatka az arra érzékenyekből szénanáthás, asztmás tüneteket válthat ki, de az ágyban, ágyneművel érintkezve okozhat csalánkiütést , ekcémát is. A tünetek télen erősödhetnek.

Így szabaduljunk meg a poratkától

A poratkák kedvenc élőhelyei a lakásban az ágynemű, a szőnyeg, a plüssállatok, a függöny, a bútorhuzat. A háziporatka allergiában szenvedő beteg lakásának padlója ezért lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta, csempe legyen, a lehető legkevesebb szőnyeggel.


A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek és mossuk gyakran, legalább havonta.


Kárpitozott bútorok helyett válasszuk a bőr, illetve műbőr borításúakat.


Az ágynemű talán a legideálisabb atka-tenyészhely, ezért az ágyneműt (paplant és párnát is, nem csak a huzatot) 1-2 havonta, 60 Celsius-fokon mossuk át.


Nyáron sokat segíthet az ágyneműk rendszeres napoztatása, ugyanis az atkák sötétséget kedvelő lények, a napsugárzás elpusztítja őket. A már lerakott atkaürülék azonban csak mosással távolítható el.


A plüssjátékok tisztítására a 60 foknál magasabb hőmérsékleten végzett mosás mellett megoldás lehet, ha 24 órára a fagyasztóba helyezzük - és után alaposan rázzuk, ütögessük át - ugyanis -20 °C-on az atkák elpusztulnak.


A szőnyeg – ha van –, lehetőleg mosható legyen, ha nem az, évente 2-3 alkalommal mélytisztítás javasolt, és/vagy atkairtás . Ugyanez vonatkozhat a kárpitokra is, illetve az ágymatracra is.


Takarításhoz hepa-szűrős porszívó javasolt, portalanításhoz nedves kendő – 1 csepp eukaliptuszolaj hozzáadásával.

(Fotó: InteriorLens via Pixabay)

Tegnap 16:31

A fogyókúra alatt tabunak számítanak az édességek? A szex tényleg az egyik legjobb zsírégető módszer? A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk fogyasztanak, míg a szénhidrátoktól pedig elhízunk?