Olcsó és gyors süti hó végére – 6 recept, ha kifogytunk az ötletekből

Egy kis fantáziával olcsó alapanyagokból is gyorsan össze lehet ütni egy kis sütit. Hat recept, ha már unjuk a régieket. 

2024. március 1., 12:55

Szerző:

Sütire mindig van érdeklődő a családban, de sok kalsszikus recept bonyolult vagy éppen túl drága összetevőket igényel, amelyek nem is feltétlenül vannak otthon, beszerzésük se egyszerű. Összeszedtünk néhány tippet a háziasszonyoktól, íme hat recpet, amely orvosolja a sütihiányt.

Pofonegyszerű csokis süti

Hozzávalók:

  • 200 g étcsokoládé
  • 170 g vaj vagy kókuszolaj
  • 8 db tojás
  • 200 g cukor
  • 130 g finomliszt

Recept:  

  1. A csokit a kókuszolajjal gőz fölött felolvasztjuk.
  2. A tojásokat a cukorral kikeverjük, és vízfürdűben addig keverjük, amíg szobahőmérsékletű nem lesz, majd beletesszük a lisztet. Hozzákeverjük az olvasztott csokis olajat, és tepsibe tesszük.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

 

Ötperces túrós süti

Hozzávalók:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 330 g tejföl
  • 10 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 3 bögre finomliszt
  • 1 bögre cukor (ízlés szerint lehet egy kicsit kevesebb)
  • 1 csomag sütőpor
  • Vanilía-aroma vagy vanilíás cukor 

Recept: 

  1. A hozzávalókat csomómentesre kikeverjük és már mehet is a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 15 percig sütjük, tűpróbával ellenőrízzük.
  2. Mikor kész, kivesszük 5 percig állni hagyjuk, majd meghintjük porcukorral, felszeleteljük és már lehet is kínálni.

 

Hamis tiramisu

Hozzávalók:

  • 20 dkg babapiskóta
  • 1.35 l tej
  • 3 tasak vaníliás pudingpor
  • 10 eevőkanál cukor
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Recept:

  1. Egy nagyobb, négyszögletes jénai tálba a babapiskóta felét egymás mellé szépen belerakjuk.
  2. Ezután egy bögre (1,5 dl) tejhez kakaót szórunk, jól megmelegítjük, majd kanál segítségével a felét a babapiskótákra locsoljuk.
  3. A 20 dkg darált diót összekeverjük 2 evőkanál kristálycukorral, és a felét rászórjuk a babapiskótákra.
  4. A 3 csomag vaníliás pudingot a szokásos módon megfőzzük, és a felét ráöntjük erre.
  5. Ezután a maradék babapiskótát szépen rárakjuk a pudingra, majd ezt megint megöntözzük a meleg kakaóval. Erre ráüntjük az összes vaníliapudingot. Ennek a tetejére szórjuk teaszűrőn a maradék kakaóport.
  6. 4-5 órára vagy inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük, és másnap szeletelhető. 

 

Tejfölös kekszes süti eperdzsemmel

Hozzávalók: 

  • 60 dkg háztartási keksz
  • 3 nagy pohár (450 grammos) tejföl 
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál eperdzsem
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 csomag piros tortazselé
  • 2 dl szamócaszörpszörp 

Recept:  

  • Egy közepes méretű tepsi aljára rakunk egy sor kekszet. Egy nagy tejfölt kikeverünk 4 csomag vaníliás cukorral, ráöntjük a kekszre, és szépen egyenletesen elkenjük rajta.
  • Ismét egy sor keksz következik. Ezután a nagy tejfölt 4 ek eperlekvárral keverjünk ki. (Ha nincs otthon lekvár, akkor szamócaszörppel is lehet helyettesíteni.) Majd ezt is rátesszük a keksz tetejére.
  • Megint egy réteg keksz, majd nagy tejföl 4 evőknál porcukorral, és ezt is rákenjük a kekszre.
  • Jön az utolsó réteg keksz, ez a teteje. Erre kerül rá a piros tortazselé, amit a tasakon lévő leírás szerint készítünkel. A zseléhez lehet tenni egy kis szörpöt.
  • Elkészült a zselé, ráöntjük a kekszre, és egy jó fél napra, vagy egy napra a hűtőbe tesszük, míg a keksz meg nem puhul.

 

Francia krémes kekszből

Hozzávalók:

  • 300 g háztartási vagy egyszerű vajas keksz
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 l tej
  • 9 evőkanál cukor
  • 0.5 l habtejszín
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 25 dkg margarin vagy vaj

Recept:

  1. A pudingot megfőzzük a 9 kanál cukorral és az 1 liter tejjel.
  2. Amikor még langyos, belekeverjük a 20 dkg margarint vagy vajat.
  3. Lerakjuk a kekszet, és rákenjük a pudingos krémet.
  4. Megint a keksz jön, erre jön a felvert tejszín, aztán megint keksz.
  5. A mázhoz összekeverjük a porcukrot a kakaóval, rádaraboljuk a maradék (5 dkg) margarint vagy vajat, és betesszük a mikróba. Figyeljük, ha olvad a margarin, kivesszük, simára keverjük, és rákenjük a keksz tetejére. Ha kicsit kemény lenne, újból betesszük a mikróba, hogy könnyebb legyen kenni.
  6. Ha kész, mehet a hűtőbe.

 

Egy klasszikus süti: a piskótatekercs

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 evőkanál víz
  • 8 ek sárgabaracklekvár 

Recept: 

  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját, a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet és a vizet egy műanyagtálba tesszük és egy fakanállal csomómentesre keverjük. Jó sűrű masszát kell kapnunk.
  2. A tojás fehérjét és egy csipet sót jó kemény habbá verünk, majd óvatosan egy fakanál segítségével alaposan összedolgozzuk az előzőleg már kikavart sűrű masszánkkal.
  3. Egy kb. 30x40 cm-es tepsit zsírpapírral bélelünk, majd beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük.
  4. Megvárjuk, míg hűl egy kicsit, jó sűrű lekvárral megkenjük, jó szorosan feltekerjük, majd porcukorral megszórjuk.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PublicDomainPictures)

 

 

09:47

A galuska a magyar konyha egyik legfontosabb körete, amit levesbetétként és önálló ételként is fogyasztanak. Sokan mégis keverik a nokedlivel és csipetkével. Lássuk a különbséget, és a tökéletes galuska receptjét!