Olcsó és gyors süti hó végére – 6 recept, ha kifogytunk az ötletekből
Egy kis fantáziával olcsó alapanyagokból is gyorsan össze lehet ütni egy kis sütit. Hat recept, ha már unjuk a régieket.
Sütire mindig van érdeklődő a családban, de sok kalsszikus recept bonyolult vagy éppen túl drága összetevőket igényel, amelyek nem is feltétlenül vannak otthon, beszerzésük se egyszerű. Összeszedtünk néhány tippet a háziasszonyoktól, íme hat recpet, amely orvosolja a sütihiányt.
Pofonegyszerű csokis süti
Hozzávalók:
- 200 g étcsokoládé
- 170 g vaj vagy kókuszolaj
- 8 db tojás
- 200 g cukor
- 130 g finomliszt
Recept:
- A csokit a kókuszolajjal gőz fölött felolvasztjuk.
- A tojásokat a cukorral kikeverjük, és vízfürdűben addig keverjük, amíg szobahőmérsékletű nem lesz, majd beletesszük a lisztet. Hozzákeverjük az olvasztott csokis olajat, és tepsibe tesszük.
- 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Ötperces túrós süti
Hozzávalók:
- 50 dkg tehéntúró
- 330 g tejföl
- 10 dkg vaj
- 6 db tojás
- 3 bögre finomliszt
- 1 bögre cukor (ízlés szerint lehet egy kicsit kevesebb)
- 1 csomag sütőpor
- Vanilía-aroma vagy vanilíás cukor
Recept:
- A hozzávalókat csomómentesre kikeverjük és már mehet is a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 15 percig sütjük, tűpróbával ellenőrízzük.
- Mikor kész, kivesszük 5 percig állni hagyjuk, majd meghintjük porcukorral, felszeleteljük és már lehet is kínálni.
Hamis tiramisu
Hozzávalók:
- 20 dkg babapiskóta
- 1.35 l tej
- 3 tasak vaníliás pudingpor
- 10 eevőkanál cukor
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Recept:
- Egy nagyobb, négyszögletes jénai tálba a babapiskóta felét egymás mellé szépen belerakjuk.
- Ezután egy bögre (1,5 dl) tejhez kakaót szórunk, jól megmelegítjük, majd kanál segítségével a felét a babapiskótákra locsoljuk.
- A 20 dkg darált diót összekeverjük 2 evőkanál kristálycukorral, és a felét rászórjuk a babapiskótákra.
- A 3 csomag vaníliás pudingot a szokásos módon megfőzzük, és a felét ráöntjük erre.
- Ezután a maradék babapiskótát szépen rárakjuk a pudingra, majd ezt megint megöntözzük a meleg kakaóval. Erre ráüntjük az összes vaníliapudingot. Ennek a tetejére szórjuk teaszűrőn a maradék kakaóport.
- 4-5 órára vagy inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük, és másnap szeletelhető.
Tejfölös kekszes süti eperdzsemmel
Hozzávalók:
- 60 dkg háztartási keksz
- 3 nagy pohár (450 grammos) tejföl
- 4 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál eperdzsem
- 4 evőkanál porcukor
- 2 csomag piros tortazselé
- 2 dl szamócaszörpszörp
Recept:
- Egy közepes méretű tepsi aljára rakunk egy sor kekszet. Egy nagy tejfölt kikeverünk 4 csomag vaníliás cukorral, ráöntjük a kekszre, és szépen egyenletesen elkenjük rajta.
- Ismét egy sor keksz következik. Ezután a nagy tejfölt 4 ek eperlekvárral keverjünk ki. (Ha nincs otthon lekvár, akkor szamócaszörppel is lehet helyettesíteni.) Majd ezt is rátesszük a keksz tetejére.
- Megint egy réteg keksz, majd nagy tejföl 4 evőknál porcukorral, és ezt is rákenjük a kekszre.
- Jön az utolsó réteg keksz, ez a teteje. Erre kerül rá a piros tortazselé, amit a tasakon lévő leírás szerint készítünkel. A zseléhez lehet tenni egy kis szörpöt.
- Elkészült a zselé, ráöntjük a kekszre, és egy jó fél napra, vagy egy napra a hűtőbe tesszük, míg a keksz meg nem puhul.
Francia krémes kekszből
Hozzávalók:
- 300 g háztartási vagy egyszerű vajas keksz
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 1 l tej
- 9 evőkanál cukor
- 0.5 l habtejszín
- 20 dkg porcukor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg margarin vagy vaj
Recept:
- A pudingot megfőzzük a 9 kanál cukorral és az 1 liter tejjel.
- Amikor még langyos, belekeverjük a 20 dkg margarint vagy vajat.
- Lerakjuk a kekszet, és rákenjük a pudingos krémet.
- Megint a keksz jön, erre jön a felvert tejszín, aztán megint keksz.
- A mázhoz összekeverjük a porcukrot a kakaóval, rádaraboljuk a maradék (5 dkg) margarint vagy vajat, és betesszük a mikróba. Figyeljük, ha olvad a margarin, kivesszük, simára keverjük, és rákenjük a keksz tetejére. Ha kicsit kemény lenne, újból betesszük a mikróba, hogy könnyebb legyen kenni.
- Ha kész, mehet a hűtőbe.
Egy klasszikus süti: a piskótatekercs
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg cukor
- 4 db tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 evőkanál víz
- 8 ek sárgabaracklekvár
Recept:
- A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját, a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet és a vizet egy műanyagtálba tesszük és egy fakanállal csomómentesre keverjük. Jó sűrű masszát kell kapnunk.
- A tojás fehérjét és egy csipet sót jó kemény habbá verünk, majd óvatosan egy fakanál segítségével alaposan összedolgozzuk az előzőleg már kikavart sűrű masszánkkal.
- Egy kb. 30x40 cm-es tepsit zsírpapírral bélelünk, majd beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük.
- Megvárjuk, míg hűl egy kicsit, jó sűrű lekvárral megkenjük, jó szorosan feltekerjük, majd porcukorral megszórjuk.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PublicDomainPictures)