Almás palacsinta, az ősz slágere
Ha szereti az almás pite ízét, akkor az almás palacsinta zamatát egyenesen imádni fogja.
Itt az őszi almaidény, a desszertekben is főszerepbe kerül ez az egészséges gyümölcs. A legnépszerűbb almás édesség az almás pite, ám az ősz új slágerrel kecsegtet, az almás pite ízű palacsintával. Az őszi palacsinta tésztája fűszeres, amibe édes almaragu kerül egy kis vanília pudingos öntettel.
Almás palacsinta
Hozzávalók
Tészta
2tk almáspite fűszerkeverék
6db tojás
4ek cukor
100g olaj
400g liszt
460g savas víz
460g tej
Almaragu
150g cukor
4db alma
30g vaj
fahéj
1/4citrom héja és leve
10g van.puding
20g víz
1cs.vancukor
Vaníliapuding
6dl tej
2cs van.puding
120g cukor
vanília
50g vaj
A tésztához az összes hozzávalót csomómentesre dolgozzuk, rövid ideig hagyjuk állni, és forró oljban süssük ki. Almaraguhoz a cukrot megkaramellizáljuk, ha csomómentes, hozzáadjuk a kockázott almát. Hozzáadjuk a fahéjat, a vanília cukrot, és a vajat, majd a cukor oldódásáig pároljuk. Vízzel elkevert vaníliapudinggal sűrítjük, és félretesszük hűlni.
Míg a ragu hűl, elkészítjük a vanília pudingot. Pudingport és a cukrot kis tejjel csomómentesre keverjük, majd tejjel felöntjük és sűrű kevergetés mellett hagyjuk sűrűsödni.
Az almaragut a palacsinta tésztákba töltjük, feltekerjük őket, és tálaláskor a palacsinta mellé halmozzuk.
A palacsinta története
Tudta, hogy palacsintát már az ókorban is készítettek? A rómaiak placentának nevezték, a lepényszerű tésztát kerek kövön vagy a legendárium szerint bronzpajzson sütötték. Ez utóbbi nem valószínű, mivel a római legionáriusok pajzsa, a scutum valójában fából készült, akárcsak a clipeus, tehát a pajzson sütés bizonyára csak urbán legenda.
Mindenesetre a placenta összetétele liszt, víz és kevéske só volt. Nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszú ideig eltartható volt. Ekkoriban nem édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották. A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre. Az első feljegyzéseket már 1439-ben lehetett olvasni, ahol egy recept is szerepelt.
A magyarok körében is nagyon hamar közkedvelt csemege lett, a középkorban pedig különösen a farsangi időszakban sütötték. Akkor zsírral, tojással készült, ugyanis a húshagyó keddet követő böjt ideje alatt nem fogyaszthatták. Magyarország méltán lehet büszke arra, hogy a világ egyik leghíresebb palacsintája a Gundel-palacsinta és a hortobágyi húsos palacsinta is világszerte ismert receptje a magyar konyhának.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: RitaE via Pixabay)