Almás pite recept, falusiasan

Most, hogy visszajött a hideg, jól fog esni egy jó meleg almás pite.

2024. április 17., 18:44

Szerző:

Az almás pite megunhatatlan kedvenc, most, amíg még nincsenek idénygyümölcsök, az eper pedig aranyárban van, kiváló ötlet lehet az almás pite sütés. Igazán jól fog esni, pláne, hogy már megint ilyen hideg van.

Az almás pite izgalmas története – mégsem amerikai sütemény?

 

A világ különböző részein rengeteg különböző almás pite létezik, ennek a desszertnek a szövevényes története nem a tengerentúli kontinensen kezdődött, hanem a jó öreg Európában.

A legelső almás piték valószínűleg Angliában készülhettek, valamikor a 14. században. Sós piték már sokkal korábban is léteztek a szigetországban, de ekkoriban kezdtek el gyümölcsöket is belecsempészni a töltelékbe, majd megszületett a teljesen édes változat.

Az angol almás pitére hatással volt a francia cukrászat (ezért az omlós tészta), illetve az Oszmán Birodalom édességei és jellemző ízei is (ezért a fűszerezés). Mint láthatjuk, az almás pite már azelőtt is egy kevert származású étel volt, hogy Amerikába került volna. Az új kontinensen a telepesek saját nemesített almáikból kezdték el készíteni a süteményt, ami olyan népszerű lett, hogy az első amerikai szakácskönyvben két helyen is szerepelt.

A fenti leírásból is kitűnik, az almás pitének számtalan változata ismert, mi most egy falusi verziót hoztunk el belőle a Nosalty jóvoltából, íme a recept.

Falusi almás pite recept

Hozzávalók 4 adaghoz

• 50 dkg finomliszt
• 25 dkg margarin
• 10 dkg porcukor
• 2 db tojás
• 0.5 csomag sütőpor
• 7 nagy db alma
• fahéj ízlés szerint
• 1 csomag vaníliás cukor
• 15 dkg cukor

Elkészítés

1. A tálba összekeverjük a lisztet a sütőporral.
2. A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, porcukrot, tojásokat és összegyúrjuk.
3. A tésztát meglisztezzük, hogy ne ragadjon. 2 részre osztjuk.
4. Egy másik tálba belereszeljük az almákat, és hozzáadjuk a kristálycukrot (a cukor mennyiségét az alma savanyúsága is meghatározza, ha az alma savanyúbb, több cukor is mehet bele). Összekeverjük.
5. Az almából kinyomkodjuk a levét (mert különben a tészta elázna), hozzáadjuk a fahéjat, vaníliát.
6. Az egyik tésztánkat kisodorjuk, tepsi aljába elhelyezzük (a tepsit nem zsírozzuk!), és egyenletesen elosztjuk az almát. Kisodorjuk a másik tésztánkat is, és befedjük vele az almánkat.
7. Villával megszurkáljuk a tészta tetejét, hogy sütés közben fel ne hólyagozzon.
8. Előmelegített sütőben közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Még forrón megszórjuk vaníliás cukorral.

(Kép forrása: Pixabay)

10:37

Bár idősebb korban rendkívül nehéz feladatnak tűnik fogyni, a felszaladt kilókat egyáltalán nem nehéz leadni. Soha nem szabad kétségbe esni, hiszen van megoldás. Csupán tisztában kell lennünk azzal, hogy mi állhat a súlyproblémáink hátterében.

10:16

A rosszindulatú daganatok előfordulása rendkívül gyakori, ezért a szervspecifikus tüneteikről számtalan információt olvashatunk, azonban a paraneopláziás panaszokról kevesebbet. De mi is az a paraneoplázia?