Így készül a tökéletes aranygaluska

Becsapós finomság, hiszen valójában nem galuska az aranygaluska: a kelt tésztából készülő diós süteményt vaníliasodóval tálaljuk. Pont, ahogy a nagyi.

2024. március 6., 12:30

Szerző:

A Nosalty receptje szerint az aranygaluska készítésének első lépése a szobahőmérsékletű lisztet tálba szitálása. A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és kemény munkával hólyagosra gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk, a vajat megolvasztjuk, a diót és a cukrot kikeverjük.

Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott vajba, meghempergetjük a cukros dióban, és a formába sorakoztatjuk őket. Ha az egész kész, előmelegített sütőbe toljuk letakarva (a dió könnyen odakap).

Amíg sül, elkészítjük a sodót: A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel. Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük (nem nagyon sűrűre, nem puding!).

Megvárjuk, míg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépjük (nem vágjuk), és nyakon öntjük a sodóval – írják az oldalon.

Hozzávalók


A tésztához

50 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
7 dkg vaj
3 dl tej
1 púpozott ek cukor
2 db tojássárgája
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
A szóráshoz
30 dkg dió (darált)
15 dkg cukor (ízlés szerint)
10 dkg vaj

A sodóhoz

7 dl tej
4 db tojássárgája
1 db vanília (kikapart magja)
6 dkg cukor
1 púpozott ek finomliszt

(Fotó: Wikipedia)

A galuska a magyar konyha egyik legfontosabb körete, amit levesbetétként és önálló ételként is fogyasztanak. Sokan mégis keverik a nokedlivel és csipetkével. Lássuk a különbséget, és a tökéletes galuska receptjét!