Gyors, kelesztés nélküli sajtos pogácsa recept, amit elrontani sem lehet

A hagyományos recepttel ellentétben ezt a pogácsát nem kell keleszteni, így hamar elkészül és ínycsiklandóan finom.

2024. február 13., 14:47

Szerző:

Mindenki szereti a pogácsát, de a kissé bonyolult és időigényes elkészítése sokakat elriaszt a sütéstől. A hagyományos pogácsa recept ugyanis előírja – legyez az sajtos, tepertős, tejfölös, juhtúrós, kefíres vagy medvehagymás – hogy legalább fél-egy órán át kelesszük a tésztát, mielőtt kiszaggatjuk. A kelesztés nélküli változat kissé eltér a hagyományos pogácsa tésztájától, de a végeredmény ugyanaz. Mutatunk egy receptet, amivel gyorsan és egyszerűen elkészíthető a legfinomabb sajtos pogácsa. Nem kell hozzá több idő, mint amennyi idő alatt elfogy majd az asztalról!

Hozzávalók:

1,5 dl tej
25 g élesztő
100 g tejföl
1 tojássárgája
75 g margarin (puha)
75 g zsír (puha)
15 g só
500 g búzafinomliszt
reszelt sajt a tetejére


Elkészítés

Az élesztőt felfutattatjuk a langyos tejfölös tejben. Amikor már kissé habos a teteje, belekeverjük a többi hozzávalót, a legvégén a lisztet.

Jól összedolgozzuk a tésztát, ehhez használhatunk gép dagasztót, de kézzel is gyúrhatjuk. 

Ennél a receptnél fontos, hogy a tésztát nem kelesztjük, hanem egyből ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval, vagy egy pohárral. Mivel a tészta megfelelően zsíros, lisztezni se kell a gyúródeszkát.

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra légkeverésen vagy 180 fokra alsó-felső sütésen. Annak érdekében, hogy megfelelően puha legyen a végeredmény, érdemes bekapcsolni a gőzfunkciót vagy ha nincs, akkor tegyünk egy tálba vizet a sütő aljába.

Amíg felmelegszik a sütő, addig megkenjük tepsibe pakolt pogácsákat tojásfehérjével és megszórjuk reszelt sajttal a tetejüket.

Forró sütőbe rakjuk és szép pirosra sütjük őket.

Pogácsa régi magyar receptekben

A hazai magyar konyhában a legelterjedtebb változat a burgonyás, sajtos, tepertős, tejfölös, túrós, juhtúrós, káposztás. Általában az étkezés után vagy nassolásként fogyasztjuk, de gulyásleves mellé is sokan fogyasztják, kenyér helyett.

Simai Kristóf piarista szerzetes 1795 és 1799 között Selmecbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvében már sokféle pogácsa szerepel: mézes pogácsa, vajas pogácsa, fűszeres pogácsa, csokolátapogácsácskák. A kemencében sült pogácsák mellett szárított csömögéket (mint a mondolapogácsa csömöge vagy a mézes pogácsa citromlével, csömöge kétféle változatban is), sőt főtt formázott tésztákat is pogácsaként említ (ilyen a "túrós haluska, vagyis pogácsa")

A magyar népmesék vándorútra induló hősei hamuban sült pogácsát visznek magukkal, amit általában az édesanya süt a történetekben. A régi diákok is ezt kapták útravalónak, amikor elhagyták az iskolát, innen ered az a szokás, hogy a ballagók tarisznyájába egy-egy pogácsát is tesznek. 

(Kép forrása: Pinterest)