A tökéletes négysajtos pizza: ropogós tészta, selymes feltét, íme a recept
A pizza eredetileg olasz étel volt, de villámgyorsan meghódította a világot, ami nem csoda, hiszen sokféle módon variálható és az elkészítése sem bonyolult.
Ha a pizza lelke a tészta, akkor a teste a feltét. Ezt szem előtt tartva érdemes ugyanakkora figyelmet szentelni az elkészítéskor mindkettőre. A vegetáriánus konyhának is része a pizza, de a hagyományos margherita mellett ma már számtalan recept fellelhető a világhálón. Mindennek az alapja a tészta, a feltét már ízlés, hangulat és alkalom szerint változhat. A pizza egyébként az olasz nemzeti színekben készült, ami egyben a magyar nemzeti zászló színeit is képviseli: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom).
Az eredeti, hagyományos olasz pizza tésztája vékony, könnyű, kissé rugalmas, de mégis omlós textúrájú.
A tökéletes olasz pizza tésztája, az eredeti recept szerint
Hozzávalók:
- 500 g pizza liszt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 25 g élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 3/4 teáskanál só
- 3 dl meleg víz
A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt és szórjuk bele a cukrot, hogy meginduljon a futtatás folyamata. Fontos, hogy a víz ne legyen túl forró, mert akkor az élesztőgombák elpusztulnak. Néhány perc múlva buborékos réteg képződik a víz tetején, ebből látjuk, hogy jó úton haladunk. Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat, a sót, a lisztet, majd öntsük bele a felfuttatott élesztőt és kézi vagy gépi dagasztóval, alacsony fokozaton kezdjük el összedolgozni a tésztát. A dagasztást érdemes legalább 6-8 percig folytatni és amikor a tészta már sima és laza szerkezetű, egy lisztezett felületen osszuk 2 egyenlő részre. Formázzuk gömbölyűre és olívaolajjal meglocsolva hagyjuk kelni további 45 percig.
A megkelt tésztalabdákat nyújtsuk ki kerek pizzaformára, de ha szeretnénk a tradíciókhoz ragaszkodni, akkor kézzel húzogassuk a tésztát és ne sodrófával dolgozzunk.
Négysajtos pizza feltét
A sajt az olasz konyha egyik legfontosabba lapanyaga. Mindegy, hogy lágy, félkemény, kemény, gyúrt, penészes, ömlesztett, penészes vagy füstölt, tökéletes, ha pizzáról van szó. A négy leggyakoribb sajtféle a pizzatésztán a mozzarella, a parmezán, a gouda és valamilyen füstölt sajt, például trappista).
Ízlésünkhöz és lehetőségeinkhez mérten összeválogathatjuk a négy kedvencünket, amikor négysajtos pizzát sütünk magunknak ebédre vagy vacsorára. Ám előtte kenjük meg a tésztánkat egy finom szósszal ami a következő összetevőkből áll:
- paradicsompüré
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál olívaolaj
- pici só
- 1 gerezd reszelt vagy zúzott fokhagyma
- 2 levél bazsalikom
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, rátesszük a kinyújtott tésztát, megkenjük a szósszal és megszórjuk a sajtokkal. Jó étvágyat!
(Kiemelt képünk illusztráció, kép forrása: Pexels / JÉSHOOTS)