A tökéletes négysajtos pizza: ropogós tészta, selymes feltét, íme a recept

A pizza eredetileg olasz étel volt, de villámgyorsan meghódította a világot, ami nem csoda, hiszen sokféle módon variálható és az elkészítése sem bonyolult.

2024. március 5., 11:19

Szerző:

Ha a pizza lelke a tészta, akkor a teste a feltét. Ezt szem előtt tartva érdemes ugyanakkora figyelmet szentelni az elkészítéskor mindkettőre. A vegetáriánus konyhának is része a pizza, de a hagyományos margherita mellett ma már számtalan recept fellelhető a világhálón. Mindennek az alapja a tészta, a feltét már ízlés, hangulat és alkalom szerint változhat. A pizza egyébként az olasz nemzeti színekben készült, ami egyben a magyar nemzeti zászló színeit is képviseli: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom).

Az eredeti, hagyományos olasz pizza tésztája vékony, könnyű, kissé rugalmas, de mégis omlós textúrájú.

A tökéletes olasz pizza tésztája, az eredeti recept szerint

Hozzávalók: 

  • 500 g pizza liszt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 25 g élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3/4 teáskanál só
  • 3 dl meleg víz


A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt és szórjuk bele a cukrot, hogy meginduljon a futtatás folyamata. Fontos, hogy a víz ne legyen túl forró, mert akkor az élesztőgombák elpusztulnak. Néhány perc múlva buborékos réteg képződik a víz tetején, ebből látjuk, hogy jó úton haladunk. Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat, a sót, a lisztet, majd öntsük bele a felfuttatott élesztőt és kézi vagy gépi dagasztóval, alacsony fokozaton kezdjük el összedolgozni a tésztát. A dagasztást érdemes legalább 6-8 percig folytatni és amikor a tészta már sima és laza szerkezetű, egy lisztezett felületen osszuk 2 egyenlő részre. Formázzuk gömbölyűre és olívaolajjal meglocsolva hagyjuk kelni további 45 percig.

A megkelt tésztalabdákat nyújtsuk ki kerek pizzaformára, de ha szeretnénk a tradíciókhoz ragaszkodni, akkor kézzel húzogassuk a tésztát és ne sodrófával dolgozzunk. 

Négysajtos pizza feltét

A sajt az olasz konyha egyik legfontosabba lapanyaga. Mindegy, hogy lágy, félkemény, kemény, gyúrt, penészes, ömlesztett, penészes vagy füstölt, tökéletes, ha pizzáról van szó. A négy leggyakoribb sajtféle a pizzatésztán a mozzarella, a parmezán, a gouda és valamilyen füstölt sajt, például trappista).

Ízlésünkhöz és lehetőségeinkhez mérten összeválogathatjuk a négy kedvencünket, amikor négysajtos pizzát sütünk magunknak ebédre vagy vacsorára. Ám előtte kenjük meg a tésztánkat egy finom szósszal ami a következő összetevőkből áll: 

  • paradicsompüré
  • 1 paradicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • pici só
  • 1 gerezd reszelt vagy zúzott fokhagyma
  • 2 levél bazsalikom

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, rátesszük a kinyújtott tésztát, megkenjük a szósszal és megszórjuk a sajtokkal. Jó étvágyat!

(Kiemelt képünk illusztráció, kép forrása: Pexels / JÉSHOOTS)

09:47

A galuska a magyar konyha egyik legfontosabb körete, amit levesbetétként és önálló ételként is fogyasztanak. Sokan mégis keverik a nokedlivel és csipetkével. Lássuk a különbséget, és a tökéletes galuska receptjét!