3 hiba takarítás közben, ami a konyhában végzetes lehet
Hiába a lelkesedés, ha a takarítás nem elég alapos.
Sokan hajlamosak azt hinni, hogy ha sokáig súrolnak mindent, az csak jót tehet. Pedig a hatékony otthoni takarítás nemcsak szorgalom, hanem tudatosság kérdése is. A szakértők szerint gyakran előfordulnak olyan hibák, amelyeket még a legtisztább háztartásokban is rendszeresen elkövetnek. Ezzel viszont nem a tisztaságot növelik, hanem épp ellenkezőleg: újabb szennyeződéseket és kellemetlen szagokat hoznak létre – mutatott rá a The Spruce.
A rendszeres takarítás a higiénia szempontjából nélkülözhetetlen, de arról sem lehet megfeledkezni, hogy a tiszta környezet hozzájárul a harmonikus otthon megteremtéséhez is. Elég csupán belegondolni abba, hogy egy tiszta és rendezett lakás mennyivel könnyebbé teszi a mindennapi feladatok elvégzését is.
Minden helyiségben fontos a tisztaság megteremtése és fenntartása, ám ezek közül is kiemelkedik a konyha. Ez a lakás azon pontja, ahol takarítás közben szinte mindenki elkövet néhány hibát.
A takarítás során ezt érdemes kerülni
A mosogatószivacs sokak szemében a konyhai higiénia első számú eszköze, hiszen ezzel mosogatnak, és gyakran ezzel törlik tisztára az ebédlőasztalt és a konyhapultot is. Csakhogy ha túl sokáig marad használatban ugyanaz a darab, könnyen baktériumtenyészetté válhat. Alessandro Gazzo, az Emily's Maids takarítási szakértője szerint egyáltalán nem mindegy, mikor cseréljük le a szivacsokat:
„Nem vagyok híve a szivacsok hetente történő kidobásának, mert ez környezetvédelmi szempontból nem fenntartható, ám ha havonta egyszer újra cseréljük ezeket, az már elfogadható kompromisszumnak tűnik.”
Hetente egyszer ajánlott ecetbe áztatva megtisztítani a szivacsokat, de ha az adott darab nem tartalmaz fémes elemeket, akár a mikrohullámú sütőbe is be lehet tenni egy percre, hiszen így könnyedén elpusztíthatóak a kórokozók. Ugyanakkor arról sem lehet megfeledkezni, hogy a mosogatószivacsot csak az edényekhez szabad használni, minden más felület törléséhez, illetve a zsíros edényekhez is külön darabot kell alkalmazni, hogy megakadályozzuk a baktériumok terjedését.
Gyakori hiba az is, hogy a legtöbben megelégednek azzal, hogy a szemeteszsákot rendszeresen kicserélik, majd leviszik a szemetet, ám magával a kukával már nem sokat törődnek. Pedig a szagok és a baktériumok leggyakrabban innen erednek. Sara Aparacio takarítási szakértő figyelmeztetett:
„Sokan figyelmen kívül hagyják, pedig jelentős hatással lehet a konyha összhatására a kuka állapota.”
Egy gyors törlés vízzel és mosogatószerrel már sokat segít, a legjobb megoldás azonban az, ha időnként teljesen kimossuk a kukát. Ha a kimosásához használt vízhez még szódabikarbónát is adunk, a kellemetlen szagokat is elűzhetjük, ám ha valamilyen élelmiszer is kifolyt a szemetesbe, célszerű fertőtleníteni azt.
Kevesen gondolnak bele, ám a mosogatógép is rendszeres ápolást igényel. Havonta egyszer érdemes speciális tisztítószerrel áttisztítani a szűrőket, szórófejeket és lefolyókat is. Aparacio erről így nyilatkozott:
„Ez nem csak higiéniai kérdés, hiszen az eszköz élettartamát is meghosszabbíthatja a rendszeres tisztítás, és még a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatunk.”
A szakértők nem győzik hangsúlyozni: a rendszeres takarítás fontos, de a tudatosság legalább ennyire lényeges szempont: érdemes nagyobb figyelmet fordítani a konyha azon pontjaira, amelyekről sokan hajlamosak megfeledkezni.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)