Mindennapi fűszer, ami fogyaszt, beállítja a vérnyomást és csökkenti a memóriagondokat

A fahéj mindennapi fűszer, illata, aromája mégis a karácsonyt idézi fel bennünk. A pozitív egészségügyi hatásai annyira jelentősek, hogy a karácsonyi szezonon túl is érdemes fogyasztani.

2024. szeptember 9., 09:38

Szerző:

A fahéj a babérfélék családjába tartozó bokros örökzöld fa és a kérgéből származó fűszer. A fahéj Srí Lankán (korábbi nevén Ceylonon), India szomszédos Malabár-partvidékén és Mianmarban (Burmában) őshonos, de Dél-Amerikában és Nyugat-Indiában is terjesztik. A fűszer a fa szárított belső kérge, amely barna színű, finoman illatos aromájú és édes ízű. A fahéj már az ókorban is keresett fűszer volt, rómaiak elsősorban gyógyszerként alkalmazták a „lélek egyensúlyának visszaállítására”. Magyarországra a 15. században érkezett, és gyorsan beépült a nemesi konyha fűszerei közé. A két legismertebb fahéjfajta egyike a kasszia vagy kínai fahéj. A másik pedig a Srí Lanka-i fahéj, amely ceyloni fahéjként is ismert.

Már a népi gyógyászat is ismerte a fahéjat

A ceyloni fahéjat a népi gyógyászatban impotencia, frigiditás, nehézlégzés, szemgyulladás, hüvelygyulladás, reuma, fogfájás és sebek kezelésére használták. Hasonlóképp a kínai fahéjat emésztési problémák, puffadás, diszpepszia, hasmenés, hányinger, megfázás, influenza, láz, artritisz és reuma kezelésére alkalmas szerként tartották számon.

A fahéj nem csak fűszer, hanem gyógyhatású szer is

A Háziaptika összefoglalója szerint a fahéj jótékonyan hat az emésztőszervekre, a szívre, az érrendszerre, valamint a vércukorszintre is. A Brit Diabétesz Szövetség lapjában olyan 12 hetes vizsgálatról számoltak be, amelynek során azt tapasztalták, hogy napi 2 gramm fahéj jelentősen csökkentette a vizsgálatban részt vevők vércukorszintjét és vérnyomását. Példának okáért ha magas szénhidráttartalmú ételbe fahéjat teszünk, azzal segíthetünk kiegyensúlyozni a cukros étel okozta hatásokat a szervezetünkben. Vagyis ha a szénhidrátdús ételt fahéjjal együtt esszük, akkor az nem okoz olyan hirtelen emelkedést a vércukorszintben, így hirtelen csökkenést sem (így nem is leszünk olyan hamar farkaséhesek).

A londoni Imperial College kutatói abból a korábbi eredményből indultak ki, amely szerint napi fél teáskanálnyi fahéj a 2-es típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a trigliceridszintet, a (káros) LDL-koleszterin és a teljes koleszterin szintjét. Ezután megállapították, hogy három hónapig napi 2 gramm fahéj elfogyasztása csökkenti a rosszul kontrollált 2-es típusú cukorbetegek HbA1c-szintjét és vérnyomását. Ezért a fahéj étrend-kiegészítőként való fogyasztása újabb lehetőség a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására, természetesen a gyógyszeres kezelés mellett.

A fahéj jellegzetes aromája az agyműködésnek is nagyon jót tesz, képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, emellett pedig az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja. Sőt, még az Alzheimer-kór kialakulását is késlelteti.

Ezen túl a fahéj felgyorsítja az anyagcserét, ami kedvez a fogyókúrás folyamatoknak.

Ennek a különleges fűszernek baktérium- és gombaölő hatásokat is tulajdonítanak, ezeknek köszönhető, hogy sok szájápolási termékben, például szájvízben található fahéjkivonat. Rendszeres fogyasztásával ugyanis elpusztíthatjuk azokat a kórokozókat, amelyek többek között az ínygyulladásért , a kellemetlen szájszagért vagy éppen a fogszuvasodásért felelősek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)