Ez a fűszer segít a vérszegénység ellen
A magyar konyhában is népszerű fűszer rendszeres fogyasztása magas vaskoncentrációja miatt hatásos a vérszegénység ellen.
Már napi egy teáskanálnyi köménymag elfogyasztása is hatékony orvosság lehet a vérszegénységgel küzdők számára – írja a Dívány. A fűszerben lévő magas vaskoncentrátum ugyanis segít nemcsak a vérszegénységben, de egyéb vashiányos betegségben szenvedők tüneteinek leküzdésében is. A magyar konyhában is kedvelt köménymag az A-, C-, E- és B-vitaminok mellett rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, de mindenekelőtt vasat tartalmaz.
A cukorbetegség ellen is hatásos a köménymag, de a vér koleszterin- és trigliceridszintjét is csökkentheti fogyasztásával, amit joghurtba keverve vagy egy salátára szórva könnyedén megtehet. A túlzott gyomorsavtermelés visszaszorítására vagy refluxosoknak is érdemes kéznél tartani mindig egy kis köménymagot, mely a hasnyálmirigy stimulálásával más emésztési zavarok elhárítására is alkalmas. Hasmenés, puffadásos tünetek, hányinger esetén éppúgy orvosság lehet, mint székrekedésnél. Sőt, kutatások szerint az agy működését és a memóriát is serkenti, de enyhíti a megfázás tüneteit is.
Vérszegénység ellen ezek az élelmiszerek is hatásosak
A HáziPatika korábban összegyűjtötte, mely élelmiszerek fogyasztása ajánlott különösen a vérszegénységgel küzdőknek. Ezek szerint a különféle hüvelyesek nagyon gazdagok vasban, közülük is kiemelkedik a szójabab. Már egyetlen csésze szójabab biztosíthatja a napi vasszükséglet felét. A babféléket viszont mindenképp ajánlott felhasználás előtt egy éjszakára vízbe áztatni, hogy a bennük lévő, felszívódást akadályozó sav mennyisége csökkenjen. A vörös húsokban – főként a marhában, illetve a sertésben – szintén nagy mennyiségben található vas, ráadásul olyan formában, hogy a szervezet könnyebben tudja hasznosítani azt, mint a növényekben találhatót. Az egyik legjobb vasforrás a máj, melyben emellett A- és B-vitaminok is vannak.
A tojásban nemcsak protein és értékes zsírsavak találhatóak meg, de annyi vas is, amely nagyjából a napi szükséglet 7-11 százalékát biztosítani tudja. Érdemes a tojást olyan zöldségekkel, esetleg gyümölcsökkel együtt fogyasztani, amelyek C-vitaminban gazdagok, amik szintén a felszívódást segítik. A sötétzöld leveles zöldségekben – például a spenótban, a kelben vagy a vízitormában – nemcsak vas található nagyobb mennyiségben, de A-, C-, B9- és E-vitamint, valamint béta-karotin, folsavav és rostok is. Szintén nagy mennyiségben található vas a céklában is, emellett van benne kalcium, kálium, kén, rostok és számos vitamin is.
(Kép forrása: Pixabay)