Kiderült, hogy a banánt is meg kell mosni, ezért ajánlják a szakemberek

A banán héját nem esszük meg, ennek ellenére fontos lenne alaposan megtisztítani, mielőtt elfogyasztjuk.

2025. július 10., 12:54

Szerző:

Sokan gondolják úgy, hogy csak a héjjal együtt fogyasztott gyümölcsöket kell megmosni, a banánt például nem. Az igazság viszont összetettebb, és a gyümölcsök megmosása ma már nemcsak higiéniai, hanem egészségvédelmi szempontból is fontos, függetlenül attól, hogy megesszük-e a héját, vagy sem.

Nem titok, hogy a termesztett gyümölcsöket gyakran kezelik gombaölő, rovarirtó és tartósítószerekkel. Ezek a szerek sok esetben a héj felszínén maradnak, és mosás nélkül közvetlenül a szervezetbe kerülhetnek. 

Kár lenne szemet hunyni afelett is, hogy a tányérunkra kerülő gyümölcsök hosszú utat járnak be attól a helytől indulva, ahol termesztik azokat. Közben rengeteg kéz ér hozzájuk, akár olyan embereké is, akik nem mostak kezet, ezzel kórokozók (pl. E. coli, Salmonella) kerülhetnek a felületre.

Egyes gyümölcsöket, például a banánt vagy citrusféléket gázzal vagy vegyszerrel érlelik és kezelik a szállítás és tárolás során. 

Miért kell megmosni a banánt is?

Bár a banán héját nem esszük meg, a kezünk közvetítheti a rajta lévő szennyeződést a gyümölcs húsára, amit viszont megeszünk. Sőt, ezután bármihez érünk, a kórokozók, vegyszerek átkerülhetnek a tárgyak vagy más élelmiszerek felületére. 

Régen nem mosták meg a gyümölcsöt?

Régen nem volt ekkora felhajtás  gyümölcsmosás körül, de erre is van magyarázat. A hagyományos paraszti gazdaságokban nem használtak ipari növényvédő szereket. A gyümölcs nem utazott ezer kilométereket, így kevesebb ember és gép érintette. Ráadásul legtöbbször saját kertből, ismerős kertjéből ették a gyümölcsöt.

Viszont akkor is volt por, madárürülék és egyéb kosz, és aki tudatos volt, az akkor is legalább megtörölte vagy leöblítette.

Hogyan érdemes gyümölcsöt mosni?

Az öblítés nem mindig elég, hasznosabb langyos, folyó vízzel lemosni a gyümölcsöt. Lehetőség szerint kézzel dörzsöljük át, különösen az almát, körtét, szilvát, barackot, de akár az epret is. A szappan és más fertőtlenítők azonban nem élelmiszerre valók. 

Fontos az is, hogy ne a vásárlás után mossuk meg a gyümölcsöt, hanem közvetlenül fogyasztás előtt. A héj felületén ugyanis van egy olyan, általában természetes réteg, ami tartósítja a gyümölcsöt. Ha ezt lemossuk róla, szinte azonnal rohadni kezd.

(Fotó: PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)