Kiderült a titok, ettől nem barnul be a banán
Úttörő felfedezés született, mivel kifejlesztettek egy olyan banánt, ami nem barnul be.
A banán nagyon népszerű gyümölcsnek számít, annak ellenére, hogy hámozás után nagyon gyorsan bebarnul. Most a brit tudósok kifejlesztettek egyet, ami a hámozás után akár 24 óráig is sárga marad, és nem barnul be, mint azok a gyümölcsök, amelyeket jelenleg lehet megvásárolni a boltokban, írta meg az Infostart.
Ez a banán már nem barnul be
A lap cikkéből kiderül, hogy a gyümölcsipar egy újabb mérföldkőhöz érkezett, ami köszönhető egy brit biotechnológiai vállalatnak. A tudósok kifejtettek egy olyan banánt, amely hámozás után akár 24 órán keresztül friss marad. A norwichi székhelyű Tropic nevű cég kutatói genetikai módosításokat hajtottak végre a gyümölcsön. Ezek a módosítások gátolják a barnulásért felelős polifenol-oxidáz enzim termelődését, ennek köszönhetően hámozás és szeletelés után is friss marad a gyümölcs.
Az információk szerint, a módosított banán ízre, állagra és illatra teljesen megegyezik hagyományos változattal, csupán lassabban oxidálódik, így új lehetőségeket nyit a feldolgozott gyümölcsök piacán. Fontos, hogy ez a módosítás eltér a korábban alkalmazott génmódosítástól, mivel itt nem adnak a növényhez idegen genetikai anyagot, hanem csupán az adott gyümölcs saját génjeit módosítják precíziós génszerkesztéssel.
A Fülöp-szigeteken, Kolumbiában, Hondurasban, az Egyesült Államokban és Kanadában a vállalat már kapott engedélyt arra, hogy értékesítse a banánt. Hamarosan meg is érkezhetnek majd az első szállítmányok, várhatóan már márciusban a boltok polcain lesznek a gyümölcsök.
Kiderült, hogy az említett cég máson is kísérletezik. Mivel szeretnének egy olyan banánt is előállítani, amelyik lassabban érik be, így tovább marad zöld. Erre részben amiatt is van szükség, mert jelenleg minden megtermelt három tonna banánból csak egy tonna kerül a boltokba. Mivel a gyümölcs hamar megérik, bebarnul, megromlik, ezért a maradék két tonna a szemétben végzi.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Pixabay)