Hamarosan eladhatják a világ legdrágább banánját, ennyiért kelhet el

A világ legdrágább banánja rekordáron kelhet el.

2024. október 28., 15:20

Szerző:

Ismét gazdát cserélhet a világ legdrágább banánja, ami Maurizio Cattelan alkotása. A híres Comediant egyszer már elárverezték, most azonban ismét kalapács alá kerülhet, és az sem kizárt, hogy valaki 1,5 millió dollárt adjon érte – számolt be a 24.hu.

Ismét elárverezik a világ legdrágább banánját

Az olasz képzőművész, Maurizio Cattelan nevéhez köthető az a banán, amit egy ragasztószalaggal rögzítettek a falra. A Comedian vagyis magyarul Komédiás nevű alkotást 2019-ben készítette, és el is árverezték az Art Bazelen, Miamiban. A banánt akkor 120 ezer dollárért adták el.

A művészeti alkotást akkor egy David Datuna nevű művész megette, a dolgot később úgy jellemezte, hogy az „éhező művész előadása”. A férfi azt nyilatkozta, nagyon szereti Maurizio Cattelan installációit, a banán pedig kifejezetten finom volt. A banánt nem sokkal később egyébként kicserélték, a Galerie Perrotin kijelentette, hogy a művészeti alkotás esetében az ötlet a lényeg, nem pedig a konkrét darab.

A művészeti alkotás most ismét gazdát cserél, legalábbis erről írt a New York Post. A lap információi szerint a Comedian egyik új verziója egy rövid világkörüli turné után ismét kalapács alá kerülhet, és a Sotheby’s november 20-i árverésén bukkanhat fel New Yorkban. A szakértők szerint az alkotás most sokkal magasabb áron kelhet el, az ára akár 1,5 millió dollárig, vagyis nagyjából 561 millió forintig emelkedhet.

Komoly vitákat váltott ki a mű

A Comedian három példányban készült el eredetileg. Maurizio Cattelan alkotásából kettőt árvereztek el az Art Bazelen, egyet pedig a Guggenheim Múzeumnak adományozott az alkotó. Az információk szerint a banánokat egyenként vásárolta a művész, nagyjából 30 cent volt az áruk.

A mű esetében fontos megjegyezni, hogy az alkotás nem maga a fizikai mű, sokkal inkább az ötlet. Az alkotáshoz tartozik egy eredetiséget igazoló tanúsítvány, és egy javaslat, ami szerint a banánt és a ragasztószalagot igény szerint bármikor ki lehet cserélni.

Bár a falra ragasztott banán koncepciója nagy visszhangot váltott ki a sajtóban, a művészetek kedvelői nem voltak elragadtatva az ötlettől. Többen is bírálták az olasz alkotót, és megkérdőjelezték, művészetnek lehet-e ezt tekinteni. Ezzel szemben voltak olyan kritikusok, akik szerint a Comedian egy humoros, minimalista alkotás.

 

(Kiemelt kép: TIMOTHY A. CLARY / AFP)