Rekordáron kelt el Munkácsy Mihály Franciaországban készült festménye

Munkácsy Mihály egyik Franciaországban festett képét a kikiáltási ár közel négyszereséért vásárolták meg.

2024. október 17., 13:46

Szerző:

Ismét aukcióra bocsátottak egy Munkácsy Mihály festményt. A Randevú az ablaknál című képet Franciaországban festette a művész, és olyan nagy volt iránta az érdeklődés, hogy idén ezt a festményt sikerült a legdrágábban eladni Magyarországon – olvasható a hvg.hu cikkében.

Munkácsy Mihály festménye 155 millió forintért kelt el

Hatalmas volt az érdeklődés Munkácsy Mihály festménye iránt, ami a Virág Judit Galéria őszi aukcióján tűnt fel. A nagy méretű festmény talán az idei év egyik legjobban várt tétele volt, ezt az is mutatja, hogy a kikiáltási ára 40 millió forint volt. Ennek az árnak azonban a többszöröséért, vagyis 155 millió forintért vásárolták meg.

Ezzel a Randevú az ablaknál című kép lett a legmagasabb áron eladott festmény ebben az évben Magyarországon. Emellett Munkácsy Mihály képet évek óta nem adtak el ennyire magas áron aukción.

A képet Munkácsy Mihály Franciaországban festette. Egy rövidebb kitérő után, 1912-től egy magyarországi magángyűjteményben volt. A képre nagyon vigyáztak a tulajdonosai, mivel kiváló állapotban volt. Az Index cikkéből kiderült, hogy a kép iránt igazán nagy volt az érdeklődés, mivel eléggé hosszúra nyúlt a licitálás.

Nem ez a Munkácsy-kép tartja a rekordot

Munkácsy Mihály műveinek egy jelentős része megtekinthető a magyarországi múzeumokban. Ám vannak képei, melyek jelenleg is magángyűjteményekben vannak, ezek bizonyos időközönként feltűnnek aukciókon.

A Virág Judit Galériában is már többször licitálhattak a műgyűjtők Munkácsy Mihály képeire, legdrágábban a Poros út I. című képe kelt el a festőnek, azért 220 millió forintot fizettek. Ám más rekord is található, az Alvó nagyapa című 1887-es képe 180 millió forintért kelt el, míg A baba látogatói festményt 160 millió forintért vásárolták meg.

Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója, és halálának 125. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállítást rendez a Szépművészeti Múzeum. A múzeum honlapján található információk szerint a kiállításon az érdeklődők több mint száz műalkotást tekinthetnek meg, emellett archív fotók, dokumentumok és kulisszatárgyak segítik jobban megismerni Munkácsy Mihály művészetét. A tárlat a festő ritkán vagy éppen sosem látott festményeit is bemutatja, így igazán különleges műalkotásokat nézhetnek meg a látogatók november 27-től.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?