Videó – Festményhamisító bűnbandára csaptak le a rendőrök

8 megyében, 21 helyszínen, összesen 120 rendőr tartott kutatást. A lefoglalt hamis festmények között vannak Munkácsy, Gulácsy, Vaszary, Caravaggio, Picasso és Rubens műalkotásait reprodukáló képek is. A becsült összkár félmilliárd forintra tehető.

2022. május 30., 16:49

Szerző:

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztály (KR NNI NYFO VVO) Műkincsvédelmi Alosztály folytat büntetőeljárást jelentős kárt okozó bűnszövetségben elkövetett csalás gyanúja miatt, melynek hátterében hamis festmények állnak – közölte a police.hu.

A rendőrség megjegyezte, hogy volt olyan festmény, amit többször is lemásoltak, majd eladtak. A festményhamisításokkal viszont nemcsak amatőr festőket és műgyűjtőket vertek át, hanem szakértőket, művészettörténészeket és galériákat is. Az akció során 120 festményt, a hamisítványok elkészítéséhez szükséges különböző eszközöket, hamis szakértői véleményeket, de még hamis múzeumi pecsétet is foglaltak le. Az ügyben összesen 17 ember volt érintett.

A nyomozás jelenlegi szakaszában a további tárgyi bizonyítékok beszerzése, tanúkihallgatások és a lefoglalt festmények szakértői vizsgálata zajlik.

(Kiemelt kép forrása: police.hu)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.