Frida Kahlo személyes fotóiból nyílik kiállítás Budapesten

Eddig soha nem látott fotók is előkerültek Frida Kahlo gyűjteményéből.

2024. szeptember 30., 19:58

Szerző:

A világ egyik leglátogatottabb kiállítóhelye kétségtelenül Frida Kahlo egykori otthona Mexikóvárosban. A Frida Kahlo Múzeum bizonyos részeit ugyan lezárták egy időre, ám olyan alkotások is előkerültek, amelyeket eddig senki nem láthatott, és a különleges fotók Budapestre is eljutnak októberben – számolt be róla a We Love Budapest.

Hogy mi az oka annak, hogy ezeket az fotókat eddig senki nem láthatta? Nos, erről Frida Kahlo férje, Diego Rivera rendelkezett így. Miután felesége elhunyt 1954-ben, úgy döntött, hogy egykori otthonukat Mexikónak adományozza, mert azt szerette volna, ha kiállítóhelyet rendeznek be a házban. Azt remélte, hogy ezáltal még többen megismerhetik felesége művészetét.

A legszemélyesebb tárgyakat és fotókat azonban elzárták, így a Kék Ház néven ismert épületben ugyan több millióan jártak már, de a lezárt részre senki nem tehette be a lábát. A rejtett archívumban Frida Kahlo életének legfontosabb pillanatait megörökítő családi fotók, ruhák, levelek és rajzok is találhatóak, összesen több mint 6000 darabból áll a gyűjtemény, amelyet végül 2003-ban nyitottak meg.

Frida Kahlo archívuma Budapestre is eljut

A magyar fővárosban október 18-án nyílik meg a Frida Kahlo fotógyűjteménye című tárlat, amelyen 241 olyan képet állítanak ki, amelyeket korábban senki nem láthatott, de mélyebb bepillantást engednek a művésznő életének egyes korszakaiba.

A hatalmas gyűjtemény legfontosabbnak ítélt darabjait Pablo Ortiz Monasterio válogatta ki, ő egyben a kiállítás kurátora, valamint a mexikói művészet szakértője, elismert fotós. A tárlatot először 2009-ben mutatták be, azóta már a világ számos pontjára eljutott, és mindenhol hatalmas sikert aratott. 20 városban több mint egymillió ember nézhette meg a különleges képeket, amelyek néha egészen megrázóak, de megmutatják Frida Kahlo életének vidám pillanatait is.

A kiállításnak Budapesten a Mai Manó Ház ad otthont, amely idén 130 éves, ezt pedig jelentős kiállításokkal ünnepli meg a kulturális intézmény. A Frida Kahlo kiállításra jegyek október 18-tól válthatók, és bár a szervezők is hatalmas érdeklődésre számítanak, mindenkinek lesz módja megtekinteni a világ egyik legismertebb művésznőjének fotóit, ugyanis a tárlat egészen 2025. január 12-ig látogatható lesz a Nagymező utcában.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Philippe TURPIN / Photononstop / Photononstop via AFP)