Megnyitott Újbudán a 24. ARC kiállítás

Idén már ötödik alkalommal Újbuda ad otthont az ARC kiállítás keretében kiállított képeknek.

2024. szeptember 14., 17:08

Szerző:

Szeptember 13. és október 13. között bárki megtekintheti az ARC kiállítás képeit, amelyeket a hagyományokhoz híven ismét egy nagysikerű pályázatot követően állítottak össze – áll a szervezők közleményében.

A pályázatnál 2024-ben a „Család?” jeligét adták meg irányadóként, ám ettől eltérő témákkal is pályázhatott bárki. A gyakran meghökkentő, elgondolkodtató alkotásokat július 26-ig várták a szervezők, ezt követően szelektálták azokat. Összesen 730 pályamű érkezett be, ezek közül válogatták ki a legjobbakat. A zsűrit 20 szakember alkotja, köztük számos művészettörténész, újságíró, rendező és médiaszakember is szerepel.

A Magyarország legnagyobb köztéri kiállításaként aposztrofált eseményt Újbudán, a Bikás parkban ingyenesen, éjjel-nappal megtekintheti bárki egy teljes hónapon át.

Az ARC kiállítás képeit díjazták is

A kiállítás legjobb képeink készítőit - azon túl, hogy kiállították a műveiket - különböző díjakban is részesítették. Rivasz Gergő „Haszonélvezeti jog” című alkotása kapta a legjobb alkotásnak járó díjat, de többek között a legkedélyborzolóbb művet is értékelték.

„Kutyás Park” című pályaművével elnyerte Újbuda különdíját Vermes Zita, amelyet az kaphatott meg, aki társadalmi kérdések kapcsán cselekvésre ösztönöz a pályaművével, míg Venczel Zoltán „Megváltoztak a dolgok” című képét Budapest különdíjával értékelték. A kiállított pályaművek közül egy a közönségdíjra is esélyes, közülük bárki szavazhat a kedvencére az ARC kiállítás weboldalán.

Az ARC kiállítást 2000 óta rendezik meg Budapest különböző pontjain, a közlemény szerint Újbudán pedig otthonra is lelt az esemény. Minden évben a kreativitás és az alkotói szabadság kerül előtérbe. A szakemberek szerint a kulturális élet egyik fontos pontjává vált a kiállítás, amelynek nem titkolt célja a véleményformálás és hogy hosszú távú hatást váltsanak ki a közbeszédben.

Az esemény minden évben rengeteg látogatót vonz, a 2024-es eseményre is rengeteg érdeklődőt várnak. A kiállítást számos kulturális intézmény és médium is támogatja, de a szervezők munkáját civilek is segíthetik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: ARC kiállítás)

14:26

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!