Programot tervezett Debrecenben? Erre a kiállításra már ne menjen!

A 42. Magyar Sajtófotó Kiállítást a megnyitója után szinte azonnal, különösebb indok nélkül bontani kezdték. Később kiderült, a kiállítás képanyaga a Debreceni Virágkarnevál iránti hatalmas érdeklődés miatt lett elbontva.

2024. augusztus 17., 14:45

Szerző:

Szombat reggel, mindössze négy nappal a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitója után bontani kezdték a tárlat teljes anyagát Debrecenben, miközben a szabadtéri kiállításnak szeptember 8-ig adott volna otthont a város – írja a Debreciner, amely szombat délig semmilyen érdemi választ nem kapott az elbontás okáról. Bánkuti Andrást, a MÚOSZ fotóriporteri szakosztályának vezetőjét péntek este hívták fel a szervezők azzal, hogy „kaptak egy utasítást a polgármesteri hivatalból”, hogy reggelre el kell tüntetni a fotókat. Bánkuti a helyszínre ment, de nem kapott ennél részletesebb magyarázatot az intézkedésre, Papp László polgármestert sem érte el.

A polgármesteri hivatal viszont válaszolt a hvg.hu megkeresésére, annyit árultak el, hogy a kiállítás képanyaga a Debreceni Virágkarnevál iránti hatalmas érdeklődés miatt lett elbontva, biztonságtechnikai okokból. A tájékoztatás szerint a kiállításnak a jövőben egy új, ideálisabb helyszínt keresnek, most elsődleges céljuk a virágkarneválra érkezők biztonsága. Azt nem közölték, hogy korábban miért nem okozott biztonsági problémát a kiállítás.

Ide költözik a kiállítás

Bánkuti András szerint a kiállítás több milliós értéket képvisel, az anyagot most a Kölcsey központ raktárába szállították. A tárlatot legközelebb Békéscsabán állítják ki szeptember 14-én. Mint mondta, 42 év alatt erre még nem volt precedens a sajtófotó történetében. A keddi megnyitón ő például éppen arról beszélt, hogy Debrecen volt az első nagyváros Budapesten kívül, ami otthont adott a tárlatnak. Ráadásul korábban többször Kósa Lajos akkori polgármester nyitotta meg a tárlatot.

(Kiemelt képünkön Szajki Bálint: Rajongás című fotója látható, mely a 42. Magyar Sajtó Kiállításon látható. Forrás: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Nonprofit Kft.)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.